Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sverige-borde-gora-som-britterna-och-lamna-eu/

Insändare

Insändare. ”Sverige borde göra som britterna och lämna EU”

Foto: Anders Good/TT

INSÄNDARE. Låt oss folkomrösta om ett EU-utträde och forma vår egen framtid. Sverige borde göra som britterna och lämna EU, skriver Ulf Ström, ordförande i föreningen ”Folkomrösta om EU-medlemskapet”.

Sverige är och har varit en nettobidragsgivare till Europeiska unionen. Nu begär EU-kommissionen inför toppmötet på midsommarafton att Sverige dessutom ska stå som garant för ett lån på 150 miljarder kronor. Dessa pengar ska till stora delar delas ut som bidrag till företagare inom EU, framför allt i Italien, Spanien och Grekland. Summan motsvarar cirka 15.000 kronor per svensk.

Det EU-medlemskap vi röstade om 1994 var något annat än det vi ser i dag. Vi röstade för ökad handel och att alla länder gemensamt skulle bidra till ett bättre Europa. Så blev det inte.

1997 sattes som krav att statsskulden för ett EU-land inte fick överskrida 60 procent av bruttonationalprodukten (bnp). Tre länder – Grekland, Italien och Belgien – har sedan 1999 inte ens varit i närheten av den nivån. Sedan 2011 har dessa tre länder, i likhet med Portugal, varje år haft en statsskuld på över 100 procent av bnp.

Sverige har som jämförelse en statsskuld på cirka 35 procent av bnp – till priset av återhållsamhet och en välfärd som håller på att kollapsa. Enorma summor behöver skjutas till för att ta hand om åldringar, ge barn en trygg skolgång, en sjukvård värd namnet och dessutom stötta alla de hundratusentals människor i Sverige som mist eller riskerar att mista jobbet på grund av coronapandemin.

Att i det läget begära att vi svenskar ska garantera lån på och sedan skänka bort hissnande belopp till framför allt privata företagare i medelhavsländerna känns för många av oss som hårdsmält. Det är lite som att någon där ute väljer att leva och njuta av nuet, spendera allt och lite till på konsumtion och sedan begära att vi, som sparat och försakat, skall ta lån för att betala kalaset.

Vi föreslår därför att vi ställer oss vid sidan av EU på samma sätt som Norge, Schweiz och Storbritannien. Ser man till deras ekonomi, export och välfärd verkar det inte vara till någon nackdel.

Låt oss därför folkomrösta om ett EU-utträde och i stället forma vår egen framtid – på det sätt vi vill och inte på det sätt som Bryssel önskar!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt