Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sverige-maste-fa-ett-avtal-med-starka-natomedlemmar/

INSÄNDARE

Insändare. ”Sverige måste få ett avtal med starka Natomedlemmar”

Statsminister Ulf Kristersson (M) med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Stockholm förra veckan. Turkiets och Ungerns motvilja att släppa in Sverige som medlem i försvarsalliansen gör att vi nu måste få skriftliga försäkringar om skydd av starka Natoländer, menar insändarskribenten.
Foto: Elin Aberg

INSÄNDARE. Eftersom det är osannolikt att Sverige skulle dra tillbaka sin Natoansökan måste vi nu få skriftliga försäkringar. Sverige måste få ett avtal med flera starka Natomedlemmar, skriver Bo Karlberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Två svenska regeringar kan rim­ligen inte lastas för att två Natomedlemmars regeringar driver ett gyckelspel mot Sverige och ett högt spel mot Natos ledning och övriga Natomedlemmar.

Det är befängt att här i Sverige göra denna oansvariga cirkus till en inrikespolitisk käbbelfråga när man försöker utpeka vilka statsråd som fungerat sämst i meningslösa upprepade förhandlingar med Turkiet.

Det verkar glömmas bort att Natos grundläggande principer är att skydda demokrati och frihet samt att organisationen har en fastlagd öppen-dörr-policy när demokratiska länder söker medlemskap. Ändå accepterar Natoledningen och dess medlemmar att Turkiet och Ungern på olika sätt tydligt representerar motsatsen till demokrati, samt blockerar Sveriges medlemskap på sanslösa orimliga grunder.

Även om Turkiet har en mycket viktig geopolitisk position som Nato vill skydda skapar Turkiet nu en säkerhetspolitisk och strategisk spricka i Natos norra flank. Det kan bara Natos huvudfiende Putin gilla – förutom hans gillande av Ungerns dubbelspel med EU.

Det är ofrånkomligt att hela denna motbjudande och skenheliga föreställning under åtta månader sätter en allvarlig fläck på Natos trovärdighet. Det kan naturligtvis reducera svenska medborgares och politikers stöd för Natoanslutning. Den debatten syns ännu inte, men den kan komma.

Eftersom det är osannolikt och troligen farligt om Sverige skulle dra tillbaka sin ansökan måste Sverige (i väntan på ett fullt medlemskap) få ett skriftligt multilateralt avtal med några starka Nato­medlemmar, som på riktigt ger samma garanti som Natos paragraf 5 innebär.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare