Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sveriges-deltagande-i-slavhandeln-maste-lyftas-fram/

INSÄNDARE

Insändare. ”Sveriges delaktighet i slavhandeln måste lyftas fram”

I en tid då nationalism och populism tilltar i Europa och BLM-rörelsen dånar i USA är det extra viktigt att vi erkänner vårt egna förflutna, påpekar insändarskribenten.
I en tid då nationalism och populism tilltar i Europa och BLM-rörelsen dånar i USA är det extra viktigt att vi erkänner vårt egna förflutna, påpekar insändarskribenten. Foto: Tommy Svensson

INSÄNDARE. Det är väldigt enkelt, och ofta förekommande, att utelämna Sveriges deltagande i slavhandeln. Det är extremt farligt då det riskerar att skapa en falsk bild av att svenskar är immuna mot de förfärliga åsikterna som cirkulerade i Europa under denna period, skriver Marcus Rivera Öman.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Skolverket och svensk grundskoleutbildning brister i sitt erkännande av svenskt deltagande i slavhandeln under kolonialismen.

Jag märker ofta med förfäran att såväl vuxna som tonåringar är bekvämt ovetande att Sverige aktivt deltog i slavhandeln framtill 1847 med koloni i såväl Afrika som Karibien. Den generella uppfattningen är att slaveri är något som bedrevs av länder som USA, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och andra större kolonialmakter.

När jag läser i skolverkets kursplan i historia, årskurs 7-9, står det att detta ska ingå:

”- Europeisk kolonisation och slavhandel. Konsekvenser av detta för människor och kulturer samt för det ökade globala handelsutbytet mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.”

Detta är uppenbarligen inte tillräckligt då det är väldigt enkelt, och ofta förekommande, att utelämna Sveriges deltagande i slavhandeln. Det bör uttryckligen stå ”Europeisk och svensk kolonisation och slavhandel …”

Det finns säkerligen många lärare och historieboksförfattare som tar sitt ansvar och inkluderar detta faktum. Däremot räcker det med att fråga gemene svensk för att få det klart för sig att detta är mer undantag än regel.

Att vi inte tydligt erkänner svenskt deltagande i slavhandeln är extremt farligt då det riskerar att skapa en falsk bild att svenskar på nått sätt är immuna mot de förfärliga åsikterna som cirkulerade i Europa under denna period. Samtidigt sätter vi oss på en högre häst och tittar obegripligt på andra länders hemska etik och beteende.

Historiens viktigaste syfte att lära oss av våra tidigare misstag, så de inte upprepas. I en tid då nationalism och populism tilltar i Europa och BLM-rörelsen dånar i USA är det extra viktigt att vi erkänner vårt egna förflutna.

Skäms Sverige!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt