Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svt-bor-anpassa-barnprogrammen-till-ramadan/

INSÄNDARE

Insändare. ”SVT bör anpassa barnprogrammen till ramadan”

Sveriges Televisions hus på Gärdet i Stockholm därifrån bland annat SVT Barn, som sänds på samma kanal som SVT24, sänds.
Sveriges Televisions hus på Gärdet i Stockholm därifrån bland annat SVT Barn, som sänds på samma kanal som SVT24, sänds. Foto: Patrik C Österberg/TT

INSÄNDARE. Även muslimska barn ska kunna känna sig avspeglade i Sveriges Televisions utbud. SVT Barn, som tidigare hette Barnkanalen, bör anpassa sina program till fastemånaden ramadan på liknande sätt som den kristna julen, skriver Nora Salem, svensk-muslimsk mamma till tre svensk-muslimska barn.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Öppet brev till SVT Barn:

Svenska barn vaknade i dag till en av de viktigaste dagarna på året. De hoppade och skuttade och var entusiastiska över att det i dag är första dagen i ramadan. Första dagen i fastemånaden för muslimer.

Det blev i stället en antiklimax när barnens lycka tonades ner av ett svenskt medielandskap där ingen kalender, inget pyssel, inga program, inget utbud alls representerade dem. När närmare en miljon människor av den svenska befolkningen inte känner sig sedda är det inte bra för vare sig barnen eller föräldrar när de inte blir inkluderade i samhället.

”SVT är till för alla. Alla människor är lika mycket värda. Sveriges befolkning ska avspeglas i såväl utbud som sammansättning av personal. SVT:s program ska spegla befolkningens olika behov, intressen, perspektiv och åsikter. Alla ska känna igen sig i SVT.”

Citatet är taget ur SVT:s beskrivning ”Om oss” om vilket uppdrag public service-bolaget har och vad det förväntas leverera. Jag är djupt besviken eftersom SVT inte uppfyllt sitt uppdrag och för att jag som förälder inte visste hur jag skulle förklara varför för mina barn.

Tänk er att vakna upp i december och så finns inte julkalendern där – ungefär så kände mina barn. Jag är van, men de ställer högre krav.

Mina barn bad mig kontakta det de kallar ”Barnkanalen” innan de gick till skolan. Som journalist i botten har mina barn fått för sig att jag kan påverka och att de i tv-rutan är mina ”kompisar”.

Jag lovade dem att framföra hur besvikna de är på sin favoritkanal som de tittar på varje dag. Att kanalen aktivt valt att inte se dem och genom det också aktivt valt att inte få dem att känna sig som en del av det svenska samhället. Det är känslan man gav mina svenska barn som var glada över ramadan i morse.

Tidigare forskning om representationer, alltså mediebilder, av muslimer har visat att det finns ett starkt ”vi-och-dom”-mönster där muslimer framställs som främmande i relation till ett svenskt ”vi”. Vi vuxna vet att vissa saker tar tid att förändra och vi vuxna kan uttrycka vårt missnöje och argumentera för det ena och det andra.

Barnen blir besvikna och förvirrade. De kan inte förstå varför det i många andra nationella kanaler över hela världen pratas om ramadan och visas en glädje över den stora högtiden för muslimer.

De ser det överallt på sociala medier och pratar om det med sina kompisar på skolgården. Var tionde svensk är ju muslim, så det är väl inte så konstigt. Det som blir konstigt är att var tionde svensk muslim sätter på sin tv första dagen i ramadan, men får inte höra ett knyst om det. Inte ett enda program som är kopplat till det.

Det som blir konstigt är att det inte alls är så svårt för att ha en ”representation” av muslimer i andra sammanhang som vi inte behöver gå in på, men som tyvärr bidrar till en missvisande bild av svenska muslimer och som bidrar till ett allt större utanförskap. Den muslim ni skildrar representerar inte oss.

Jag som vuxen hade inga svar till mina barn i dag. Det enda jag kunde göra var att lyfta telefonluren och ringa SVT:s tittarservice och fråga varför man valt att inte representera och inkludera.

Denna dag är starkt knuten till identitet och vardag i många svenska hushåll runtom i landet. Varför var det ingen på redaktionen som gjorde bedömningen att det är absolut ett måste att faktiskt representera och inkludera svenska muslimer just i dag? Någon muslim måste där väl finnas?

Mina barn kommer säkert bli ännu mer besvikna när de slås av verkligheten att de inte heller kommer få något ”ramadanpyssel” i skolan så att de sedvanligt kan ta hem lite krimskrams till mamma och pappa, precis som de gjort till jul och påsk.

Visst innebär SVT:s uppdrag även att se min ramadan? Eller har jag missuppfattat ert uppdrag? Visst behöver ni vara även min och mina barns tv-kanal? Även mina barn ska känna sig avspeglade i ert utbud. Ni behöver inte alltid prata om ramadan. Men just i dag, första dagen i ramadan och kanske sista dagen på fastemånaden när eid inträffar?

Någon gång kan väl även vi få vara med och uppmärksammas för något fint och bra i stället för dåligt och hemskt. Bara en tanke för att mina barn inte ska börja känna sig lika ”udda” som jag gjorde när jag växte upp, för det är väl ert uppdrag – att få dem att känna sig som en del av ”vi”?

Jag känner mig ofta representerad, men inte fullt ut. Det finns en del av mig, en mycket viktig del av mig och av mina barn, vår identitet, som fattas oss i Sverige och på svenska. Vi är muslimer, men det innebär inte att vi är något annat än svenskar. Utbudet behöver börja inkludera även oss.

När den uteblivna representationen och obefintliga identifikationen i det utbud som ska få muslimska barn att känna sig som en del av samhället uteblir har man banat väg för utanförskap. När man gång på gång genom handling talar om för barn att deras kultur, vardag och hudfärg är oviktig blir det en synonym till att ”du är oviktig”.

Med detta vill jag be SVT att se och inkludera alla barn. Är det svårt att förstå vikten av vissa saker man själv inte förstår eller identifiera sig med ser man till att representationen finns i redaktionen?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt