Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svt-chefen-maste-reda-ut-begreppet-opartiskhet/

Insändare

Insändare. ”SVT-chefen måste reda ut begreppet opartiskhet”

Anna Hedenmo, programledare för programmet ”Min sanning” i Sveriges Television, intervjuade nyligen Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson.
Anna Hedenmo, programledare för programmet ”Min sanning” i Sveriges Television, intervjuade nyligen Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson. Foto: Peter Bergström/SVT

INSÄNDARE. Public service kan inte innebära att man släpper fram uppenbara lögner närmast oemotsagt. Nu måste Sveriges Televisions chef Jan Helin reda ut begreppet opartiskhet, skriver Bertil Karlström.

I söndagens ”Agenda” sändes en intervju med en Trump­anhängare, en kvinnlig pastor från Ohio, som i stort sett obehindrat fick repetera Trumps och hans följares lögner om ett ”stulet val”. Programledaren Cecilia Gralde ställde meningslösa motfrågor som avvisades av den intervjuade. Pastorns i princip oavbrutna monolog avslutades med att hon var övertygad om att Trump skulle regera i fyra år till.

Detta är ett nytt mönster som alltmer präglar SVT:s nyhetsbevakning. I någon sorts ängslan över att inte vara opartisk låter man propagandans kolportörer breda ut sig utan att på allvar bli ifrågasatta.

Jag ilsknade till, ringde SVT och fick tala med en person som när jag framförde mina klagomål envisades med att jag skulle definiera vilka påståenden som var osanna från denna Trump-fanatiker. Att efter denna fruktansvärda attack mot den amerikanska demokratin behöva precisera vad som var osanning i hennes påståenden var barockt.

Dessutom kunde man nyligen se Anna Hedenmo i programmet ”Min sanning” på ett servilt sätt intervjua och ge plats åt Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson. Han fick utan ett normalt journalistiskt ifrågasättande fick framföra sina grumliga hypoteser.

Jag har noterat att både DN:s tv-krönikör Johan Croneman och före detta chefen för TV4 Jan Scherman i DN redovisat liknande reaktioner över dessa program. Jag är en pensionär som reagerat på samma sätt.

Det är dags att SVT-chefen Jan Helin sammankallar redaktionerna och reder ut begreppet opartiskhet. Det kan inte innebära att man släpper fram uppenbara lögner närmast oemotsagt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt