Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svts-program-ger-en-osann-och-vulgar-bild-av-oss-aldre/

INSÄNDARE

Insändare. ”SVT:s program ger en osann och vulgär bild av oss äldre”

Erik Ekstrand och Kristina "Keyyo" Petrushina är programledare för SVT:s ”Hotell romantik”.
Foto: Janne Danielsson/SVT

INSÄNDARE. Singlarna över 65 år i ”Hotell Romantik” framställs som exotiska ”aliens” som man följer med skräckblandad fascination. Programmet bidrar till att cementera klyftan mellan olika åldersgrupper, skriver Chris Marschall, 70 år.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

DN:s krönikör Catia Hultquist lovsjunger SVT:s realityserie ”Hotell Romantik”, ett slags dejtingprogram för singlar 65 plus. Jovisst, det finns stunder när livet är härligt och krämpor, konflikter med barnen och ångesten över att en dag tvingas dö känns avlägset. Gammal blir ju ingen längre, bara äldre eller årsrik som det kallas; omskrivningar som nervöst visar på den beröringsskräck inför åldrande och död som vår kultur odlar.

Jag missunnar inga 65-plussare, eller någon annan för den delen, att njuta av livet och visst vill de flesta av oss hitta någon att dela det med. Oavsett ålder är vi vanliga däggdjur som trivs i flock och ofrivillig ensamhet dödar, det vet vi. Men vi är så mycket mer!

Problemet med ”Hotell Romantik” är förytligandet, det onyanserade sättet att beskriva oss äldre som söker innehåll och mening under de sista decennierna i livet. Bilden av ”pensionären”, ”65-plussaren”, som en deppig, trött och plufsig föredetting har nu ersatts av en lika felaktig schablon; en flamsig, egotrippad och sexhungrande typ som inte skäms för sin skrynkliga kropp (tvärtom!) och som är beredd att göra nästan vad som helst för lite närhet och beröring.

Till skillnad från Catia Hultquists euforiska recension upplever jag programmet som mestadels pinsamt och förnedrande. Jag tycker mig också ana att inte alla deltagare känner sig helt bekväma med upplägget. Jag tycker även, i motsats till Catia Hultquist, att programledarna är en smärre katastrof. De tilltalar deltagarna som vore de imbecilla och när de är ensamma talar de om ”dom” och koketterar med spelad förfäran över den energi och sexlust de själva verkar sakna. Jag kommer osökt att tänka på en (visserligen grov) parallell – det spekulativa programmet ”Body Bizzarre”. Det är omöjligt att inte titta, fast det är äckligt.

Singlarna i ”Hotell Romantik” framställs som exotiska aliens som man med skräckblandad fascination inte kan komma nära nog. En del av tagningarna balanserar på gränsen till integritetskränkande – kommer vi snart få se deltagarna ha livesex inifrån alpstugan? Kamerorna är ju redan riggade. Heja tv!

Ingen talar om tristessen i långa parrelationer, skräcken att klä av sig naken inför en ny man (som mina singelväninnor vittnar om), tomheten efter ett långt yrkesliv, förlusten av en anhörig. Vem är jag nu när allt det välbekanta upphört, barnen har lämnat boet och de gamla föräldrarna måste vårdas och så småningom begravas.

Ställer sig inte varje reflekterande människa förr eller senare frågor om vad det innebär att vara just människa? Längtan efter att förstå det liv man levt och försonas med att det kommer att ta slut. Längtan efter fördjupning och autenticitet i stället för förflackning. Jag är varken troende eller nyandlig, men angelägen om att inte slarva och flamsa bort återstoden av detta, enda liv jag fått. För jag kan väl inte vara ensam om att inte alla dagar i veckan känna mig som en glad pensionär sugen på män, vin och dans? Det är en både osann och vulgär bild av oss äldre som ”Hotell Romantik” olyckligt befäster.

Därtill bidrar serien till att cementera klyftan mellan olika åldersgrupper. När ingen framställs som den komplexa individ varje människa är, blir alla i stället en typisk representant för kategorin 65 plus.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt