Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ta-ansvar-for-era-barns-liv-pa-natet/

Insändare

Insändare. ”Ta ansvar för era barns liv på nätet”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Tre av fem barn har sett något obehagligt på internet, visar en undersökning av telekommunikationsföretaget Tele2. Nu måste föräldrar ta ett betydligt större ansvar för barns liv på nätet, skriver bolagets kommunikations- och hållbarhetschef Viktor Wallström.

Tillgången till internet innebär fantastiska möjligheter för barn att umgås och lära sig. Det kan skapa en rikare vardag med upplevelser som annars inte varit möjliga.

Men internet har också baksidor som fruktansvärda klipp på självmord i sociala medier och sexuellt innehåll som påverkar barn i alldeles för tidig ålder. Omkring ett barn per skolklass har dessutom någon gång blivit tillfrågad av en okänd vuxen att träffas.

Störst ansvar för barns uppväxt och upplevelser har deras föräldrar. Det ansvaret gäller även i ett digitalt sammanhang, även om synen på det digitala varierar stort mellan generationerna.

Tyvärr visar Tele2:s rapport ”Barn och unga på nätet 2020” att alltför många föräldrar inte engagerar sig tillräckligt. Det verkar som att många föräldrar fortfarande inte förstår att gränsen mellan livet offline och online för länge sedan har suddats ut.

Rapporten undersöker vanorna på nätet för barn mellan 9-17 år samt hur föräldrar och lärare upplever barnens uppkopplade liv. Undersökningen visar att många barn spenderar fyra timmar eller mer på internet och att de framför allt uppskattar informationstillgången, möjligheten till kontakt med familj och vänner samt att internet underlättar vardagen. Drygt hälften av alla barn har träffat nya vänner på nätet.

Samtidigt har många barn upplevt hot och att man är elakare mot varandra på internet än i verkligheten. Tre av fem har sett något obehagligt eller läskigt på internet. Vanligast är våld, djur som lider och sexuellt innehåll.

I genomsnitt har två elever i varje skolklass har blivit tillfrågade av en okänd person om att träffas på riktigt. I genomsnitt en elev i varje skolklass har fått frågan från en okänd vuxen.

Trots detta är det bara 8 procent av föräldrarna som upplever att de är till stor del delaktiga i sina barns liv på internet. Fyra av tio föräldrar upplever att de bara vet lite om sina barns internetvanor. Det finns alltså ett stort antal föräldrar som måste skärpa sig och på allvar intressera sig för barnens liv på internet.

Vår rapport visar att det finns flera saker du som förälder kan göra:

● Engagera dig i ditt barns liv på internet! Prata med ditt barn om vad det upplever och skapa tillfällen att vara delaktig. Ditt barn behöver känna sig trygg nog att komma till dig när något otrevligt händer, men då krävs en grundförståelse och engagemang för att inte steget ska bli för stort. Färre än hälften av barnen säger sig prata med sina föräldrar om de upplever något obehagligt. Alla barn borde känna den tryggheten.

● Kom överens med barn om vad de får göra på internet och sätt rimliga regler. Tillgång till uppkoppling är en fantastisk möjlighet som ska nyttjas på bästa sätt. Fokusera därför i första hand på vad internet ska användas till i stället för enbart hur länge det får användas.

● Ta hjälp av tekniken! I dag tillhandahåller vissa bredbandsleverantörer verktyg för att blockera innehåll som barn aldrig ska behöva ta del av, exempelvis porr och våld.

● Ditt barns internetvanor är främst ditt ansvar, inte skolans. Lärare är oftast inte delaktiga i elevers liv på internet. Men tala gärna med barnets lärare, så det blir naturligt för dem att berätta om de ser eller hör något bland eleverna.

I dag växer barn upp med internet som en naturlig del av vardagen. Men för många föräldrar vet för lite om barnens liv på internet – samtidigt som många barn inte berättar för föräldrarna om sina upplevelser.

Det här behöver inte vara så svårt – det handlar om engagemang. När ni sitter vid middagsbordet, fråga inte bara om hur barnen har haft det i skolan, fråga också om hur barnen har haft det på nätet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt