Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ta-ansvar-och-bar-munskydd/

Insändare

Insändare. ”Ta ansvar och bär munskydd”

Foto: ALI LORESTANI / TT

INSÄNDARE. Vi vill inte ha samma hårda restriktioner mot coronaviruset som i övriga Europa, men då måste alla gör sin del. Ta ansvar och bär munskydd, skriver Ewa Sundbäck.

”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land.” Det citatet känner många till. Så här i coronatider vill jag byta ut ordet land mot samhälle.

Minns du statsminister Stefan Löfvens tal precis i början av krisen? Han sade att det även handlar om vad vi som enskilda individer kan göra, att vi alla har ett ansvar. Jag håller med honom.

Efter ett drygt halvår med lättare restriktioner - lättare jämfört med de flesta länder - börjar gemene man tröttna. Tålamod och uthållighet är inte den moderna människans starkaste sidor.

I början av mars fick jag en mild släng av covid-19. Sedan dess har jag haft kortare förkylningsperioder med enstaka feberdagar.

I augusti testade jag mig för antikroppar, men svaret var negativt. Även om testet varit positivt betyder det inte att jag kan vara säker på att jag inte smittar.

Numera använder jag munskydd i affärer, hos frissan och när jag åker kommunalt. Jag använder handsprit i de affärer som tillhandahåller det.

Jag tar mitt ansvar för att inte smitta andra eftersom jag inte är hundraprocentigt säker på att jag är smittfri. Är du säker på att du inte smittar? Kan du lita på att personen intill dig på tåget eller bussen inte smittar?

Det höjs många röster för att ”någon” bör vidta åtgärder nu när hösten är här och många återvänder från ledigheten. Denne ”någon” är jag, det är du, det är kreti och pleti.

Ta på ett munskydd! Fortsätt att tvätta händerna och hålla avstånd. Vi vill inte ha samma hårda restriktioner som i övriga Europa, för det leder bara till fusk och skvaller. Men det kräver att alla gör sin del och tar sitt ansvar.

Fråga inte vad ditt samhälle kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt samhälle.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt