Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ta-bort-leninmonument-fran-moderna-museet/

Insändare

Insändare. ”Ta bort Leninmonument från Moderna museet”

Leninmonumentet utanför Moderna museets entré på Skeppsholmen i Stockholm.
Leninmonumentet utanför Moderna museets entré på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Erik Englund

INSÄNDARE. Vladimir Lenin byggde upp polisstaten Ryssland, satte massterrorn i system och som förde en politik som skördade oräkneliga offer. Det är hög tid att ta bort monumentet tillägnat Lenin från Moderna museet i Stockholm, skriver Göran Blomberg.

Från olika håll ifrågasätts statyer gällande historiska personer som Karl XII-statyn och Carl von Linné-statyn i Stockholm samt Louis De Geer-statyn i Norrköping.

Men ingen verkar bry sig om att nämna monumentet tillägnat Lenin utanför ingången till Moderna museet. Verket är skapat av konstnären Björn Lövin, far till vår nuvarande vice statsminister.

Vladimir Lenin, denna bödelsgestalt som efter oktoberkuppen 1917 byggde upp polisstaten Ryssland, satte massterrorn i system och som förde en politik som skördade oräkneliga offer. Bland vänsterintellektuella har Lenin ofta ändå framstått som den skarpsinnige och intellektuelle till skillnad från hans efterträdare, den brutale Stalin.

Den inställningen bottnar i många fall, om man vill vara snäll, i en falsk nostalgi och gammal klockarkärlek till ”den stora oktoberrevolutionen”, som ju inte var något annat än en statskupp. Den riktiga revolutionen ägde rum tidigare det året, när tsarregimen störtades.

Det är också signifikativt att en statyett föreställande Lenin finns på Arbetarrörelsens arkiv – mitt bland hedervärda svenska arbetarledare. Hur är det möjligt? Kan det bero på att kunskaperna om Lenins framfart är så ytliga?

Ta bort monumentet från Moderna museet!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt