Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/tillat-oberoende-kandidater-i-valen/

Insändare

Insändare. ”Tillåt oberoende kandidater i valen”

Vallokal i Helsingborg 2014.
Vallokal i Helsingborg 2014. Foto: Sonny Thoresen

INSÄNDARE. Kandidater som inte är kopplade till politiska partier skulle fördjupa den representativa demokratin. Sverige borde göra som många andra västländer och tillåta oberoende kandidater i valen för att fördjupa demokratin, skriver Eric AL Axner.

I Sverige måste man vara medlem i ett politiskt parti och ställa upp på deras valsedel för att få en chans att bli vald till riksdagsledamot. Detsamma gäller val till i kommun, region och till EU-parlamentet.

Många andra länder i västvärlden har oberoende politiker, alltså politiker utan partihörighet, som Storbritannien, Australien, USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Italien, Finland och Irland. I flera länder har även statsministrar och presidenter varit partilösa, däribland i vårt grannland Finland.

Vissa mindre orter i Kanada styrs i princip bara av partilösa politiker. På Island är presidenterna alltid oberoende. På Nya Zeeland är politiska partier en relativt ny företeelse.

Det närmaste vi kommer detta är politiska vildar och opolitiska tjänstemän, men det är inte samma sak. Hur kommer det sig att man i Sverige måste vara partibunden, åtminstone när det gäller möjligheten att bli vald, om man ska bli politiker?

Tänk på alla som gärna skulle vilja börja en politisk karriär, men som inte känner sig manad att binda sig till ett parti och hålla med i mer eller mindre allt det står för. Som inte vill inskränka sina ärliga åsikter och uppfattningar bara för att rätta in sig hos partitoppens ideologer.

Varför har inte vi liksom i så många andra länder möjlighet att ställa upp som oberoende kandidater i våra demokratiska val? Vi har en lång tradition av politiska partier, även sedan innan vi fick demokrati, vilket till stor del förklarar våra partiers starka ställning – men det rättfärdigar däremot inte att partierna har all makt.

Detta måste ändras så snart som möjligt. Det är helt enkelt inte hållbart att enbart politiska partier och deras medlemmar ska ha monopol på politiska poster och ämbeten.

Det skulle också göra oss svenskar gott att visa att politik inte behöver vara ideologisk, i vissa fall nästan dogmatisk, som partibunden politik tyvärr ofta blir. En breddad och mer pragmatisk politik skulle vara sunt, särskilt i dessa tider.

Detta är egentligen en fråga om en demokratisering av vår svenska demokrati.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt