Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/tillhor-en-riskgrupp-men-nekas-anda-ersattning/

Insändare

Insändare. ”Tillhör en riskgrupp men nekas ändå ersättning”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Alla som tillhör en riskgrupp för coronaviruset får inte ersättning av Försäkringskassan. Vi som nekats måste få svar på hur vi nu ska kunna försörja oss, skriver fysioterapeuten Birgitta Lindström.

Jag är en 60-årig fysioterapeut med lungproblematik, en genetisk defekt; zz alfa-1 antitrypsinbrist och utbredda basala bronkiektasier i bägge lungor. Diagnoserna säger de flesta väldigt lite, men jag tillhör enligt sjukvården riskgruppen för covid-19. Men jag har ändå fått avslag från Försäkringskassan på min ansökan om ”förebyggande sjukpenning till riskgrupp”.

När coronapandemin drabbade världen var kunskapen minimal om vilka som riskerade bli svårt sjuka eller dö. Det framgick att sjukdomen gav en svårbehandlad virusbaserad lunginflammation, lokaliserad i lungornas nedersta delar.

Till mig som fysioterapeut kom bland andra personer som nyligen hemkommit från pandemiländer. I och med min lungproblematik kände jag oro att bli allvarligt sjuk i covid-19 och slutade arbeta i april. Som egenföretagare innebar beslutet att all inkomst försvann.

I slutet av juni lämnade Socialstyrelsen sin skrivelse till regeringen gällande diagnoser tillhörde riskgrupp. Det fanns då ett något ökat kunskapsunderlag.

Dessa kriterier ligger nu som underlag vid Försäkringskassans bedömning av ”förebyggande sjukpenning till riskgrupp”. I grupp 2, som jag tillhör, finns dessa diagnoskriterier: ”Samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (svår hjärtsvikt, pulmonell arteriell hypertension, kronisk tromboembolisk pulmonell hypertension, komplicerad medfödd hjärtsjukdom, klaffsjukdom med uttalad påverkan på hjärtfunktionen), hypertoni, diabetes med komplikationer i minst ett organsystem, kraftigt nedsatt njurfunktion (CKD stadium 4 och 5), kronisk lungsjukdom med väsentligt minskad lungkapacitet (<50 procent) eller kronisk leversjukdom med cirrhosutveckling”.

Min genetiska defekt har en nedbrytande effekt på mina lungor. Lunginflammation vid covid-19 skulle försvåra min lungproblematik. Det blir med andra ord tydligt att Försäkringskassans kriterier för att bevilja den nya ersättningen är ytterst tuffa.

Frågan är hur många arbetsföra personer kan ta del av regeringens ekonomiska krisstöd till personer i riskgrupp? Kanske personer med ovanstående diagnoser redan har sjukpenning eftersom de är för sjuka för att kunna arbeta?

Samhällsdebatten i den här frågan har hittills varit obefintlig. Avslaget får mig att undra vilka personer i arbetsför ålder som ingår i begreppet riskgrupp samt hur vi som får avslag ska förhålla oss till pandemin.

Innebär avslaget att vi kan återgå till arbete, utan större risk än någon annan i samhället? Vad är budskapet till oss? Jag och säkerligen fler har många frågor. Vem kan svara?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt