Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/troligare-att-pettersson-skot-an-skandiamannen/

Insändare

Insändare. ”Troligare att Pettersson sköt än Skandiamannen”

Christer Pettersson, som 1988 fälldes i Stockholms tingsrätt för mordet på Olof Palme den 28 februari 1986, firar efter den friande domen i Svea hovrätt 1989.
Christer Pettersson, som 1988 fälldes i Stockholms tingsrätt för mordet på Olof Palme den 28 februari 1986, firar efter den friande domen i Svea hovrätt 1989. Foto: Anders Holmström/TT

Christer Pettersson, som frikändes i hovrätten för mordet på Olof Palme, är en mer tänkbar gärningsman än så kallade Skandiamannen Stig Engström. En rad omständigheter talar för att det snarare var Pettersson som sköt statsministern, skriver den pensionerade journalisten Stephan Lövgren.

Jag bevakade som reporter Palmemordet från första dagen och många år framåt. Jag satt på varje rättegångsdag i tingsrätten 1988 och hovrätten 1989 och skrev analyserande krönikor.

Åklagarens mål mot Christer Pettersson var svagt. Det var inga svårigheter som journalist att hitta och peka på dessa svagheter.

Trots detta har jag ända sedan rättegångarna varit övertygad om att Christer Pettersson är Olof Palmes mördare. Det trodde jag fram till Filters reportage (23 maj 2018) och Thomas Petterssons bok, ”Den osannolike mördaren”, där Stig Engström pekas ut som gärningsman.

Det är en mycket bra bok. De som hävdade att Palmeåklagaren Krister Petersson under sin presskonferens den 10 juni i stort sett högläste ur boken har inte helt fel. 

Åklagaren, liksom författaren Thomas Pettersson, väver och bygger ett scenario som är bestickande. Visst skulle det – genom en blandning av slump, tillfälligheter och möjlighet – kunna vara Stig Engström som mördade Olof Palme.

Jag var en av många som efter Camilla Kvartofts intervju i SVT:s ”Veckans brott” (18 februari) var övertygad om att den nya utredningen funnit teknisk bevisning. Jag var euforisk dagarna innan presskonferensen för snart en månad sedan.

Efteråt: tomhet. Vi är tillbaka – inte på ruta ett, värre än så. Vi har en utpekad som aldrig kan fällas, men heller aldrig frias.

Det skulle lika gärna kunna vara Christer Pettersson som gjorde det.

Jag har förträngt Palmemordet under årtionden och lyckats glömma det mesta. Det är medvetet. Jag vill inte bli ett av offren, en av spanarna, en av de besatta.

Men ur minnet kan jag nu plocka fram saker som gör att Christer Pettersson fortfarande är en troligare förövare än Stig Engström:

1. Slumpen. Det var förmodligen en slump att mördaren sprang på paret Palme och slogs av tanken att mörda statsministern. Men för vem av Engström och Pettersson var det troligast att detta skulle hända?

Stig Engström lämnade sin arbetsplats på Skandia under kvällen för att äta och dricka. Var han gjorde det är oklart, men det var inte på biografen Grand.

Pettersson brukade hänga vid biografen Grand när han väntade på knarklangaren Sigge Cedergren som bodde inom synhåll, 50-60 meter in på Tegnérgatan. Pettersson kan alltså ha stått en bra stund vid Grand och hade stor sannolikhet att upptäcka makarna Palme när de väntade på att filmen skulle börja.

Slutsats: Pettersson troligare gärningsman.

2. Motiv. Varför skulle någon av dem få för sig att mörda Olof Palme?

Åklagare Krister Petersson har framfört diffusa uppgifter om Palmehat och pekat på att Stig Engström varit moderatpolitiker.

Christer Pettersson var sedan gemensam fängelsevistelse god vän med bombmannen Lars Tingström som närde ett oförsonligt hat mot samhället och dess representanter. Detta framgår i boken ”Bombmannens testmente” av Lena Ebervall och Per E Samuelsson Ebervall. Även advokat Pelle Svensson har hävdat att Christer Pettersson, inspirerad av eller på uppdrag av Tingström, mördade Olof Palme.

Slutsats: Pettersson troligare.

3. Våldskapital. Var Stig Engström en våldsam person, kapabel att mörda med kallt blod på öppen gata?

Två före detta hustrur och flera av hans tidigare vänner säger samfällt till journalister att de ser det som otänkbart att Stig Engström skulle ha kunnat utföra mordet. I ett reportage i Svenska Dagbladet några år före Palmemordet beskrev han sig som androgyn och betonade att han bejakande sin kvinnliga sida. Det är betydligt vanligare att män, än kvinnor, begår våldsbrott. Det finns inga kända uppgifter om att Stig Engström begått något våldsbrott.

Christer Pettersson drog kniv och dödade en person som han råkat stöta ihop med i julhandelsträngseln. Han har en lång historia av att ha misshandlat både män och kvinnor. Hans vanligaste brott var att med våld ta ifrån sina ”kompisar” deras pengar, sprit och knark.

Slutsats: Pettersson troligare.

4. Tillgång till vapen. Åklagare Petersson hävdar, utan några belägg, att Stig Engström måste ha varit beväpnad eftersom han sköt Olof Palme. En tjänsteman på Skandia skulle alltså gå omkring ständigt beväpnad, alternativt ha en revolver i skrivbordslådan. Eller så har han en bekant som samlar på vapen och som – utan att ställa besvärande frågor – lånar ut en revolver, av en händelse samma kväll som Olof Palme mördas utanför Engströms jobb.

Christer Pettersson hade kontakter i undre världen och skulle sannolikt kunna få tag i en revolver på två timmar i centrala Stockholm. Han behövde inte gå så långt. Det har alltid cirkulerat uppgifter om att knarkhandlaren Sigge Cedergren, boende 50 meter från biografen Grand, hade en revolver av den typ som avlossades mot makarna Palme gömd. Cedergren har, strax innan han avled, även försökt bekräfta det. Men med ytterst bränd trovärdighet är det få som lyssnat.

Slutsats: Pettersson troligare.

5. Skjutvana. Pettersson använde sällan eller aldrig skjutvapen under sin brottsliga bana. Han var en småtjuv. Engström hade varit medlem av en skytteklubb och bedömdes ha skjutvana.

Men skotten mot makarna Palme tyder inte på en duktig skytt, snarare tvärtom. Från mindre än en halv meter missar skytten Lisbet Palme.

Slutsats, med viss tvekan: Pettersson troligare.

6. Utpekande. Lisbet Palme har vittnat att det var Christer Pettersson som mördade hennes make. Hon har suttit mitt framför Stig Engström, när han vittnade, utan att reagera.

Slutsats: Pettersson troligare.

Inget av detta som räknats upp bevisar att Christer Pettersson mördade Olof Palme. Men det visar att han är en mer sannolik statsministermördare än Stig Engström.

Ändå är Christer Pettersson, notorisk våldsverkare, inskriven i historieböckerna som frikänd av Svea hovrätt. Stig Engström – en något misslyckad figur vars enda kända svaghet är att han älskade publicitet och ofta framställde sig bättre än vad han var – är för evigt stämplad som Palmemördare.

Denna förbannade Palmeutredning. Det blev visst fel igen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt