Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/troskeln-till-egen-bostad-bor-sankas-for-unga/

INSÄNDARE

Insändare. ”Tröskeln till egen bostad bör sänkas för unga”

Det har alltid varit en utmaning för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. För att lösa problematiken behöver man använda en bred palett av åtgärder från finansiellt och politiskt håll, menar insändarskribenterna.
Det har alltid varit en utmaning för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. För att lösa problematiken behöver man använda en bred palett av åtgärder från finansiellt och politiskt håll, menar insändarskribenterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Tröskeln till bostadsmarknaden är för hög för många unga. Var fjärde ung vuxen bor hemma upp till 27 års ålder.

För att förbättra bostadssituationen för unga krävs politisk vilja, långsiktiga långivare och modiga lagstiftare, skriver Shoka Åhrman och Christina Heikel.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Att ge sig ut i vuxenlivet är inte det lättaste. Med en osäker arbetsmarknad, otrygga anställningsformer och tuffa amorteringskrav är det för många omöjligt att få banken att bevilja lån till den första egna bostaden.

Enligt Hyresgästföreningens undersökningar bor var fjärde ung vuxen hemma upp till 27 års ålder. Var tredje tvekar inför att skaffa barn på grund av bostadssituationen.

Det är allvarliga siffror. Bostadsbristen gör att många inte har råd att flytta till en ny stad för att söka nya jobb, påbörja drömutbildningen eller bilda familj.

Visst är det logiskt att ställa högre krav på amorteringar för att minska skuldsättningen i samhället, men dagens utformning av lagstiftningen får tyvärr andra konsekvenser.

Kombinerat med höga bostadspriser och bolånetakets krav på kontantinsats, bidrar bostadspolitiken framför allt till att de privilegierade som lyckas ta sig in på bostadsmarknaden får det ännu bättre. De som saknar kapital får snällt vänta på sin efterlängtade självständighet.

Att få in en fot på bostadsmarknaden är som bekant ett relativt effektivt sätt att skapa möjligheter till vidare investeringar längre fram i livet. Genom att underlätta den möjligheten för fler kan det också bli en positiv effekt för integration och inkludering.

I dag skapas snarare en motsatt effekt. Maktfördelningen mellan generationer blir också ojämn mellan generationer, eftersom de som har lägst belåningsgrad på bostaden också slipper amorteringen.

Det har alltid varit en utmaning för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. För att lösa problematiken behöver man använda en bred palett av åtgärder från finansiellt och politiskt håll. Rent politiskt finns det en rad alternativ både för hyresmarknaden och för ägarmarkanden som skulle kunna underlätta situationen:

1. Avsätta fler bostäder som ungdomsbostäder i de kommunala fastighetsbolagen.

2. Ställa krav på att kommuner markanvisar och underlättar byggprocesser för fler bostäder generellt och ungdomsbostäder specifikt.

3. Avreglera hyresmarknaden, vilket skulle bidra till att rörligheten ökar och fler hyresbostäder byggs.

4. Se över de amorteringskrav som infördes och som slår hårt mot ungas möjlighet att köpa en bostad.

5. Uppmuntra sparande genom statlig stimulans. Det kan exempelvis vara högräntekonton för unga eller sparande som är specifikt anpassat till bostadsköp och därmed gynnas ur skattesynpunkt.

6. Staten skulle också kunna erbjuda alternativa låneformer, exempelvis i form av ungbolån liknande det studielån som dagens studenter erbjuds. Kravet på kontantinsats skulle kunna vara kvar – men lägre än dagens 10-15 procent och med en mer förmånlig ränta.

Vi är övertygade om att det skulle vara till samhällsekonomisk fördel om vi kan lösa den här ekvationen. För att lyckas krävs politisk vilja, långsiktiga långivare, modiga lagstiftare och en sektor som på allvar börjar samtala och samverka över organisations- och branschgränserna.

Det är trots allt dagens unga som ska bidra till att skapa den hållbara och blomstrande framtiden vi drömmer om. Men självständighet är en förutsättning.

Det är dags att agera.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt