Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/tveksamt-om-proffsidrotten-overlever-krisen/

Insändare

Insändare. ”Tveksamt om proffsidrotten överlever krisen”

Sista omgången i Svenska hockeyligan den 12 mars spelades utan publik på grund av coronaciruset. En av matcherna med tomma läktare i slutomgången spelades i Skandinavium i Göteborg mellan Frölunda och Djurgården.
Sista omgången i Svenska hockeyligan den 12 mars spelades utan publik på grund av coronaciruset. En av matcherna med tomma läktare i slutomgången spelades i Skandinavium i Göteborg mellan Frölunda och Djurgården. Foto: Adam Ihse/TT

INSÄNDARE. I coronapandemin får många företag som försöker överleva svårt att ha pengar över till sponsring. Det är därför tveksamt om svensk proffsidrott överlever krisen, skriver C-G Pernbring.

Hur mycket av samhället överlever ekonomiskt efter coronapandemin? Hur kommer exempelvis proffsidrotten att klara sig?

De flesta klubbar i de högre divisionerna inom fotboll, handboll och ishockey har väldigt dyra spelare och tränare. De har dessutom höga administrativa kostnader. Spelarna har generellt betydligt högre löner än anställda inom viktiga samhällsbärande yrken som läkare, poliser och brandmän.

En betydande andel av proffsklubbarnas inkomster kommer från sponsorer som ger ekonomiskt stöd till klubbar och deras verksamhet. Annars hade de direkt fått ekonomiska problem. Publikintäkterna, som också minst sagt är ett problem i coronatider, räcker inte långt.

Våra politiker och svenska folket är med rätta oroliga för landets företag och affärsverksamheter efter pandemin. Kommer företagen att ha ekonomisk kraft och möjligheter att sponsra och stödja svensk idrott med miljoner efter pandemin? Företagen måste ju först själva kunna överleva.