Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/tvetydiga-signaler-om-resor-under-pandemin/

Insändare

Insändare. ”Tvetydiga signaler om resor under pandemin”

Passagerare anländer till Arlanda den 20 april, mitt under kulmen på spridningen av coronaviruset i Sverige.
Passagerare anländer till Arlanda den 20 april, mitt under kulmen på spridningen av coronaviruset i Sverige. Foto: Lotta Härdelin

INSÄNDARE. I kollektivtrafiken uppmanas vi att hålla avstånd – samtidigt som regeringen ger grönt ljus för att klämma ihop sig i trånga flygplan. Det ges tvetydiga signaler om resor under coronapandemin, skriver Stig-Olof Olofsson.

Utrikesdepartementet meddelar att vi åter kan resa till en rad utrikes turistmål. Men hur reser vi? Jo, nästan enbart med flyg.

När det gäller kommunala samfärdsmedel (som vi i möjligaste mån bör undvika) rekommenderas vi att hålla tillräckligt stort avstånd mellan resenärerna. Samtidigt får vi enligt Folkhälsomyndigheten inte samlas i större antal än 50 personer.

Alla flygplanstyper för utrikesresor tar betydligt fler än 100 passagerare, som dessutom sitter trångt i utrymme där kabinluften delvis återcirkuleras (!).

Inte blir saken bättre av att vi vistas i flygplanet 5–6 timmar. Hur tänker man smittskyddsmässigt då? Hur ska vi reagera på dessa tvetydiga signaler?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt