Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ukrainska-flyktingars-mojlighet-att-jobba-finns-bara-pa-pappret/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ukrainska flyktingars möjlighet att jobba finns bara på pappret”

Köande ukrainska flyktingar utanför Migrationsverket i Malmö den 15 mars. Men möjligheten för tiotusentals ukrainare som kommit till Sverige att försörja sig är i praktiken obefintliga, anser insändarskribenten.
Köande ukrainska flyktingar utanför Migrationsverket i Malmö den 15 mars. Men möjligheten för tiotusentals ukrainare som kommit till Sverige att försörja sig är i praktiken obefintliga, anser insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. EU:s massflyktsdirektiv ger ukrainska flyktingar rätt att arbeta och försörja sig i Sverige. Men i praktiken finns tyvärr möjligheten bara på pappret, skriver Olga Mishchenko.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Enligt Migrationsverkets statistik har hittills cirka 34 000 ukrainska flyktingar fått skydd i Sverige enligt massflyktdirektivet. Dessa personer får enligt direktivet får tillfälligt uppehållstillstånd till den 4 mars nästa år, men möjlighet till förlängning i två år, samt tillstånd att arbeta i Sverige.

Samtidigt får personer en liten ersättning från Migrationsverket som ska täcka levkostnader inklusive kläder, hygienartiklar och fritidsaktiviteter. Stödet för vuxna som bor i Migrationsverkets anläggningar ligger på 24 kronor om dagen och på 12 kronor för barn om personer får mat på boende och 61 kronor om dagen för vuxen och upp till 50 kronor per barn om personer ordnat eget boende eller bor på en av Migrationsverkets anläggningar där mat inte ingår.

Dessa ersättningar räcker inte långt. Enligt regeringen ska ukrainska flyktingar som kan arbeta arbeta i Sverige försörja sig själva. Häromdagen när jag kollade fanns det 206 574 lediga jobb utannonserade vid Arbetsförmedlingen.

När jag gick igenom en rad jobbannonser för okvalificerade arbeten krävdes för nästan alla ”flytande svenska i tal och skrift” med lite variationer. Jag började räkna min svenska som ”flytande” efter cirka tio år här i landet. Även om man vågar söka jobbet förväntas man klara en anställningsintervju på svenska.

Massflyktdirektivet ger inte rätt till utbildning i svenska för invandrare (SFI). Hur ska man då kunna klara att tala ”svenska från dag ett”? Studieförbund gör visserligen allt de kan, men läroplaner och SFI-lärare saknas.

Söker man kvalificerade jobb är ”flytande svenska” ett krav med undantag för forskare och en del it-specialister. Det är inte så många forskare och it-specialister bland de mammor som kommit till Sverige. Resten tvingas att söka okvalificerade jobb eftersom det krävs yrkesspecifika legitimationer och certifieringar för att få jobba i Sverige med liknande arbetsuppgifter som de haft i Ukraina.

Ett annat alternativ kan vara att söka utbildning och ”validera” sina kunskaper mot svenska arbetsmarknadskrav. Man behöver inte betala utbildningsavgiften, men får samtidigt inte studiemedel från Centrala studiestödsnämnden.

Det är en bra lösning med några ”men”. För det första finns det inte så många utbildningar man kan söka där inte svenska A eller svenska B krävs som grundläggande behörighet. Det går inte att ordna på ett par månader eftersom bara svenska A tar en termin på heltid att plugga. För det andra finns det inte alls eller kanske inte så många yrkesutbildningar på engelska.

Man kan pröva en annan lösning och gå till Arbetsförmedlingen för att få stöd. Enligt Arbetsförmedlingen det enda de kan erbjuda ukrainska flyktingar är planeringssamtalet där man går igenom hur man söker jobb i Sverige. Ukrainska flyktingar har inte rätt till etableringsprogrammet, introduktionsjobb och inte heller till a-kassan.

För etableringsprogrammet och introduktionsjobb måste man vara inskriven i Försäkringskassan – vilket dessa personer inte har rätt till – och det för a-kassan måste man jobbat i EU under minst sex månader för att få vara inskriven.

Arbetstillståndet ser ut att ge bra möjligheter för ukrainska flyktingar att försörja sig på egen hand. Men i verkligheten är det, tyvärr, bara på pappret.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt