Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/undvik-cinderellas-batar-under-pandemin/

Insändare

Insändare. ”Undvik Cinderella-båtarna under pandemin”

En av de snabbgående Cinderella-båtarna som tillhör Strömma lämnar Nybroviken i centrala Stockholm.
En av de snabbgående Cinderella-båtarna som tillhör Strömma lämnar Nybroviken i centrala Stockholm. Foto: Leif Blom/TT

INSÄNDARE. Trots smittorisken tränger privatägda Strömmabolaget, till skillnad från offentligägda Waxholmsbolaget, ihop passagerarna. Undvik därför Cinderella-båtarna under pandemin, skriver pensionären Åke Hedbom som befinner sig i karantän på en skärgårdsö.

Efter mer än tre månader i frivillig karantän vågade vi ha gäster i helgen i vår stuga på en ö i Stockholms skärgård. Vi hade ”coronaanpassat” stugan med avskilda sovrum och bara umgänge utomhus, allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För att komma till ön måste man resa med båt. Den snabbaste är Strömmabolagets Cinderella. Men vilket ansvar tar egentligen Strömmabolaget för att förhindra spridning av covid-19?

På företagets hemsida står bland annat följande:

”Strömma tar utbredningen av viruset covid-19 på största allvar och vi gör vårt yttersta för att det inte ska spridas vidare:

Vi tar ombord färre gäster än normalt på våra båtar.

Vi sprider ut alla sällskap så att det blir luftigt i våra restauranger och passagerarutrymmen.

Vi ser till att lämpligt avstånd till nästa person hålls vid köbildning.”

Det räcker inte med vackra ord på hemsidan om de inte följs i verkligheten. Att knöka in folk på båtarna av skärt vinstintresse, biljetterna kostade för två vuxna och ett barn 750 kronor, är inte att ta ansvar.

Våra gäster reste med Cinderella från Waxholm. För att förvissa sig om en trygg resa och med god plats för att inte dra på sig något virus bokade de flera dagar i förväg biljetter tur och retur.

Vid såväl på- som avstigning var det trångt. De rekommenderade sociala avstånden hölls långt ifrån.

Ombord var trängseln stor. Plats på golvet i akterdäck var de enda som fanns. Inga rekommenderade avstånd hölls. Varför ska man boka biljetter i förväg när passagerare utan förbokning fyller båten till bristningsgränsen?

Det går att ta ansvar för resandet. Waxholmsbolaget aviserade samtidigt att de inte tog emot passagerare från ett flertal bryggor.

Min rekommendation är: Res inte med Cinderella-båtarna i sommar!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt