Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/usa-maste-ta-itu-med-sitt-foraldrade-demokratiska-system/

Insändare

Insändare. ”USA måste ta itu med sitt föråldrade demokratiska system”

Den republikanske vicepresidenten Mike Pence och den demokratiska talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, efter att Joe Bidens seger i valet fastställts av kongressens båda kamrar.
Den republikanske vicepresidenten Mike Pence och den demokratiska talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, efter att Joe Bidens seger i valet fastställts av kongressens båda kamrar. Foto: J. Scott Applewhite/Getty

INSÄNDARE. Stormningen av den amerikanska kongressen visar att demokratin i USA är utomordentligt sårbar. Nu måste världens mäktigaste land ta itu med sitt föråldrade demokratiska system, skriver Lennart Königson som bott tio år i Washington.

”You did not win”, proklamerade vicepresident Mike Pence från podiet i representanthuset efter stormningen den 6 januari. Den amerikanska demokratin står stark och dess institutioner har klarat provet, fick vi veta.

Men så är det inte. Den amerikanska demokratin är utomordentligt sårbar. Den bygger på föråldrade regler och processer som de flesta andra moderna demokratier för länge sedan övergett.

Den kan köpas för pengar i en utsträckning som är skandalöst odemokratiskt i resten av den övriga demokratiska världen. Den tillåter grov manipulering av valdistrikt (gerrymandering). Den har legaliserat regler som på olika sätt förhindrar och fråntar stora grupper rätten att rösta. Den styrs av lobbyister och bygger på ett system med överhus och underhus (senaten och representanthuset) som de flesta andra västerländska demokratier förpassat till historien. Den tillåter till och med en minoritet att vinna ett val och utse statschef.

Det amerikanska demokratiska systemet har låst fast landet i ett snart 250 år gammalt regelsystem, som är illa anpassat till dagens verklighet. Ovanpå detta finns en obegriplig övertygelse hos amerikanerna själva om att deras demokrati är den bästa världen skådat.

Den var nog det i slutet av 1700-talet, men i dag är den full av brister och ofullkomligheter. Därför är den också lätt att manipulera på det sätt Donald Trump visat sig en mästare att göra. Det är dess många och uppenbara brister som gör det så enkelt att ifrågasätta den, att göra felaktigheter trovärdiga och skapa konspirationsteorier.

Det är därför det är så lätt att i USA så tvivel om valresultat. Inte i någon annan västerländsk demo­krati hade en statschef kunnat ifråga­sätta en valutgång, nonchalera domstolar och sprida uppenbara lögner.

De flesta politiska bedömare tycks vara övertygade om att Donald Trump hade vunnit valet om USA förskonats från den pandemi han vanskött. Hade USA:s demokrati kunnat överleva fyra år till av Trump som president? Det tror inte jag. Utan pandemin hade vi om fyra år fått en värld där de tre största militärmakterna styrts av autokrater – en värld där USA:s nästa val sannolikt varit uppgjort på förhand.

Amerikanerna borde ta itu med sitt föråldrade och ofullständiga system för att låta folkviljan göra sig hörd. Utan en trovärdig demokrati i USA skulle världen bli en förfärande mörk plats.

Det är i allas vårt intresse att man i USA ägnar lika mycket kraft åt demokratisk självrannsakan som att avsätta den som utnyttjat systemets brister svagheter. Donald Trump är inte landets ende populistiske och antidemokratiske politiker – och nästa gång kanske det inte finns en pandemi.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt