Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/uteslut-krav-bonder-som-bryter-mot-regler/

Insändare

Insändare. ”Uteslut Krav-bönder som bryter mot regler”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Den senaste tidens avslöjanden om brister i djuromsorgen visar att reglerna måste skärpas för landets Krav-bönder. Uteslut bönder som döms för djurskyddsbrott och allvarliga eller återkommande anmärkningar hos länsstyrelsen i minst fem år, skriver Krav-anslutne lantbrukaren Daniel Ekblom.

Öppet brev till Krav:

Jag har som många andra tagit del av medierapporteringen i TV4Nyheterna och SVT:s ”Uppdrag granskning” om allvarliga brister i djuromsorgen på Krav-anslutna gårdar.

Jag förfasas över den verklighet som än en gång visas upp om hur det ser ut bakom de stängda dörrarna. Det här är en verklighet som jag ställer mig mycket kritisk till och hade hoppats slippa se. Men det visar sig tyvärr att svensk livsmedelsindustri – och Krav – än i dag har mycket kvar att leva upp till.

Anmärkningarna är ytterst allvarliga. Det handlar inte om mindre brister i till exempelvis dokumentation, utan om allvarliga försummelser i djuromsorgen.

Djur är sociala och intelligenta varelser, precis som de flesta människor, och vi har tagit oss makten att hålla djur för mat. Med den makten följer också ett moraliskt ansvar.

Det ansvaret anser jag att Krav måste ta på ett betydligt större ansvar än vad som framgår i SVT-reportaget. Det här är inte mitt Krav!

Jag kräver därför att:

● Krav årligen kontrollerar att inga anslutna gårdar är dömda för djurskyddsbrott eller har anmärkningar av myndigheter.

● Domar för djurskyddsbrott och allvarliga eller återkommande anmärkningar hos länsstyrelsen leder till uteslutning på minst fem år. Vid upprepad uteslutning ska den vara på livstid.

● Uteslutningsärenden av en utförare/gård innebär att förtroendet är förbrukat även för annan Krav-certifierad verksamhet av samma utförare.

● Krav säkerställer så att ett uteslutningsärende inte kringgås och drivs vidare på samma gård i ett bulvanförhållande.

● Samarbetet med ett av Kravs anlitade certifieringsorgan avslutas om det uppvisar brister i utförandet av sina kontroller.

● Krav öppet redogör för hur man avser att kommat till rätta med problemen, vilka förändringar man gjort och att man redovisar hos hur många av de omtalade gårdarna man vidtagit åtgärder.

När detta är gjort ska jag ta ställning till om jag vill fortsätta stödja Krav med min anslutningsavgift och vara en del av dess verksamhet och ansikte utåt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt