Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/utkrav-ansvar-av-sapo-for-de-ryska-spionerna/

INSÄNDARE

Insändare. ”Utkräv ansvar av Säpo för de ryska spionerna”

Domen i målet om grovt spioneri presenterades på torsdagen.
Foto: Daniel Costantini

INSÄNDARE. De spiondömda bröderna visar att det finns stora brister inom den svenska Säkerhetspolisen. Nu måste Säpo fundera på vems ansvaret är och hur man ska kunna undvika sådana här skandalöst pinsamma och allvarliga katastrofer i framtiden, skriver Jonas Paulsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag kokar nästan över när jag läser om torsdagens spioneridomar (DN 19/1). De nu för spioneri dömda bröderna har orsakat Sverige synnerligen allvarlig skada enligt tingsrättens dom. Under inte mindre än tio år kunde den ena brodern spionera för Ryssland från hjärtat av rikets säkerhet. Det är inget mindre än häpnadsväckande.

Ansvaret för att detta har kunnat ske måste placeras på Säkerhetspolisens bord. Det är Säpo som har till uppgift att skydda oss från denna typ av illgärningsmän och landsförrädare. När jag läser om domen blir jag mycket förvånad. Hur kan det vara möjligt att den ena av bröderna kunnat förse Ryssland med hela 90 dokument som han inte ens själv var behörig att ta del av utan att någon reagerat. Hur har det kunnat pågå under hela tio år och hur många fler spioner har Ryssland i Sverige?

Det är uppenbart att det brister hos Säpo för att inte tala om Must. Nu måste dessa organisationer fundera på vems ansvaret är och hur i hela fridens namn man ska kunna undvika sådana här skandalöst pinsamma och allvarliga katastrofer i framtiden.

Ansvar måste utkrävas och de inkompetenta omplaceras till riksarkivet.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt