Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vaccinera-all-sjukvardspersonal-forst/

Insändare

Insändare. ”Vaccinera all sjukvårdspersonal först”

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

INSÄNDARE. Arbetsmiljölagen har företräde framför hälso- och sjukvårdslagen. Därför måste Arbetsmiljöverket skyndsamt se till att all sjukvårdspersonal som hanterar covidsjuka vaccineras först, skriver läkaren Christer Sundström.

Det borde vara en självklarhet att den sjukvårdspersonal som på olika sätt hanterar sjuka i covid-19 – från ambulanser till intensivvårdsavdelningar runt om i landet – ska vara de första som vaccineras. Det enkla skälet är att sjukvårdens kapacitet att ta hand om sjuka måste vidmakthållas.

Arbetsmiljölagen har nämligen företräde framför hälso- och sjukvårdslagen. Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivare skyldighet att förse sina anställda med den skyddsutrustning som arbetet kräver. I detta sammanhang är en vaccination att betrakta som en skyddsåtgärd, låt vara av annat slag än andningsskydd och visir.

När väl vaccinationen av den berörda personalen är genomförd kan nästa steg i vaccinationsstrategin tas och följa den prioriteringsordning som stadgas av hälso- och sjukvårdslagen, där de med störst behov ges företräde.

Att arbetsgivare, det vill säga i detta fall landets regioner, inte vaccinerar den personal som i första linjen ska ta hand om och behandla covidsjuka kan därför betraktas som ett brott mot arbetsmiljölagen. Det är dags för Arbetsmiljöverket att skyndsamt säga ifrån!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt