Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vad-ar-det-ni-inte-forstar-om-klimatet/

INSÄNDARE

Insändare. ”Vad är det ni inte förstår om klimatet?”

Föräldrar borde med tanke på klimatet köpa cykel i stället för moped till sina tonåringar, anser insändarskribenten.
Foto: Nicklas Thegerström

INSÄNDARE. Föräldrar har ett stort ansvar när skolelever på moped bidrar till att göra klimatkrisen än värre. Vad är det ni inte förstår om klimatet? undrar forskaren Aage Sandqvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag cyklar längs gamla Saltsjöbadsvägen på väg till jobbet i Albanova universitetscentrum vid Roslagstull i Stockholm. På höger sidan glittrar den vackra Duvnäsviken, på vänster sidan breder skogen sig ut. Naturens mång­facetterade dofter fyller min själ med glädje och livslust.

Plötsligt hörs ett högljutt knattrande bakom mig och en ung tjej rusar förbi på sin moppe, antagligen på väg till skolan. Därefter är jag tjockt omgiven av ett stinkande avgasmoln som bilder en lång ”tunnel” framför mig.

Just när molnet håller på att förtunnas kommer en ny tjej snabbt förbi med samma förödande ­effekt. Detta repeteras ett par gånger till.

Bortsett från stanken fylls mitt huvud med en fråga jag nyligen ställde till landets politiker i en gemensam debattartikel tillsammans med 2 000 andra forskare när det gäller klimatet: ”Vad är det ni inte förstår?” Eller borde jag kanske ställa den frågan till tjejernas föräldrar som köpte mopparna?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt