Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/valet-den-11-september-blev-en-hemsk-dag-for-sverige/

INSÄNDARE

Insändare. ”Valet den 11 september blev en hemsk dag för Sverige”

Valaffischer plockas ner i Stockholm på tisdagen. Den 11 september visade sig återigen vara ett olycksaligt datum, anser insändarskribenten.
Foto: Paul Hansen

INSÄNDARE. Hur ska jag kunna se mina elever i ögonen efter att Sverigedemokraterna blivit riksdagens näst största parti? Valet den 11 september blev en hemsk dag för Sverige, skriver Christina Hansson, lärare i ett mångkulturellt område.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Den 11 september 2022 hade vi val i Sverige och någonting hemskt hände på det datumet – igen. Kanske inte i paritet med de tidigare hemska sakerna som terrordåden i USA 2001 och mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003, men ändå.

Sverigedemokraterna blev näst största parti. Hur är det möjligt i mitt land, Sverige? Jag fattar inte hur det har kunnat hända här i ett land av tänkande människor, där demokratin alltid har varit viktig. Jag förstår inte hur demokratin har kunnat leda till detta: att ett parti med människofientliga och misogyna åsikter har tagit sig hela vägen in till maktens boningar.

Det är nästan ännu värre att Liberalerna och Kristdemokraterna lierat sig med dem. Två partier, vars namn och ideologier inte över huvud taget torde tillåta sådant. Att Moderaterna med Ulf Kristersson gör det förvånar mig mindre.

Jag jobbar på en skola i ett mångkulturellt område. Vad ska jag säga till eleverna? Hur ska jag kunna se mina elever i ögonen och förklara att det finns vuxna som vill ha ett parti med sådana åsikter?

Hur ska jag kunna förklara det för mina barnbarn, när de blir tillräckligt stora? I vilket slags samhälle kommer de att få växa upp?

Jag är så ledsen och förtvivlad! Hur kunde det hända?

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt