Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/valj-fortsatt-alliansfrihet-och-dra-tillbaka-natoansokan/

INSÄNDARE

Insändare. ”Välj fortsatt alliansfrihet och dra tillbaka Natoansökan”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) på Folk och försvars konferens i Sälen förra veckan.
Foto: Beatrice Lundborg

INSÄNDARE. Om Sverige går med i Nato så riskerar vi att bli indragna i ett storkrig mellan två kärnvapen­makter. Välj fortsatt alliansfrihet och dra tillbaka Natoansökan, skriver Lars Broman, professor vid Strömstad akademi.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges över­befälhavare Micael Bydén talar nu på fullt allvar om att Rysslands krig mot Ukraina mycket väl kan växa till ett storskaligt krig mellan Ryssland och Nato. Det betyder att om Sverige går med i Nato så riskerar vi att bli indragna i ett storkrig mellan två kärnvapen­makter. Är detta något som vi svenskar verkligen vill?

Jag föreslår att Sverige drar tillbaka sin ansökan om medlemskap i Nato. Tillsammans med Schweiz kan Sverige fortsätta att vara fredliga öar i Europa. I många länder har man i dag svårt att skilja mellan Sverige (Sweden) och Schweiz (Switzerland). Låt det gärna så förbli.

Notera att en slutlig medlems­ansökan lämnas till Nato först efter beslut av riksdagen, vilket kan ske först när alla Natoländer accepterat Sverige som medlem. Förhoppningsvis kommer en majoritet av riksdagsledamöterna att göra som Schweiz, Irland och Österrike och välja alliansfrihet och fred framför Natomedlemskap.

Så svarar du på insändare och kommentera

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt