Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/var-osvensk-och-sprid-dalig-stamning-i-sommar/

Insändare

Insändare. ”Var osvensk och sprid dålig stämning i sommar”

På Scaniabadet i Malmö den varma torsdagen den 25 juni var det inte alla som följde anslagets uppmaning om att hålla avstånd.
På Scaniabadet i Malmö den varma torsdagen den 25 juni var det inte alla som följde anslagets uppmaning om att hålla avstånd. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Svenskars konflikträdsla försvårar möjligheterna att få stopp på spridningen av coronaviruset. Var osvensk och sprid dålig stämning i sommar, skriver Nina Håkanson.

Varma dagar kommer och går. I takt med att den berömda kurvan plattas ut möts vi på bryggor och stigar med hopp om en mer social tillvaro.

Nyss hemkommen från dopp på överfull brygga slår det mig. Svenskars konflikträdsla – korsat med ”höga, ofta mansröster” som berättar på bryggan hur saker och ting egentligen ligger till – är ingen bra kombination för smittkurvans fortsatta tillplattning. En man på brygga säger till mig att ”det nog är mer sannolikt att vi dör av överhettning än corona”.

Jag, som redan ropat på ungdomarna att de inte ska dyka från bryggan på grund av grunt vatten, tar sakta på mig morgonrocken och backar ut från bryggan. Varför säger jag inte emot? ”Nej, det är inte större sannolikhet att vi dör av överhettning, respektera restriktioner och sluta killgissa, människa!”

Varför är jag och vi svenskar så mesiga? Jag vill uppmana alla att skapa dålig stämning i sommar.

Låt inte den tvärsäkra rösten höras högst. Var lite osvensk och säg ifrån när de som vet mest hörs mest!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt