Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/varden-borde-skicka-brev-till-aldre-med-vaccinkallelse/

Insändare

Insändare. ”Vården borde skicka brev till äldre med vaccinkallelse”

Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Hur kan Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ta för givet att äldre personer har bank-id och modern mobil­telefon eller dator? Vården borde skicka brev till äldre med vaccinkallelse, skriver Bengt Hanson.

Har äldre ­personer du möter på gatan en smart mobiltelefon och mobilt bank-id? Kan han eller hon skapa en app?

Det är inte omöjligt, men om inte: Hur får äldre information om var och när och var de kan vaccineras? Jag har följt SVT Forum hur man går till väga för att få information. Där det talas om information i mobilen sms och nya appar som man kan följa.

Hur kan Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ta för givet att äldre personer är insatta, har bank-id eller en modern mobil­telefon eller en dator?

Inte någon gång när jag följt presskonferenserna klockan 14 tisdagar och torsdagar har någon nämnt information genom utskickning av brev.

Det oroar mig. Många äldre i riskzonen kommer säkert strunta i att vaccinera sig eftersom det är alltför krångligt.

Hur krångligt kan det vara att skicka ut ett brev till äldre, där tid för vaccinering är möjlig i närmaste vårdcentral?

Hur beter sig de stora lotteri­erna, som skickar mer eller mindre personliga brev? Brev som börjar med ”Hej Bengt” där jag blir upplyst om att ”just nu finns det tio miljoner i potten.” Borde då inte vår sjukvård klara av att skicka ett brev till de äldre i riskzonen?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt