Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/varldsfreden-kraver-att-vi-varnar-om-global-rattvisa/

INSÄNDARE

Insändare. ”Världsfreden kräver att vi värnar om global rättvisa”

Svenska jägarsoldater över i Norrbotten. Men världsfreden handlar om mycket mer än soldater, anser insändarskribenten.
Foto: Lotta Härdelin

INSÄNDARE. Kampen för naturen och klimatet måste innehålla mer av insatser för fred och militär nedrustning. Världsfreden kräver att vi värnar om global rättvisa, skriver författaren Stefan Strömberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

”Här fällde Nato en skarp bomb nyligen. Det var en B-52:a som gjorde det”, säger busschauffören plötsligt när vi lämnat Storforsens vackra omgivningar för att bege oss till den väntande rälsbussen i Kåbdalis, där Inlandsbanan invigdes 1937.

Först studsar jag till och undrar om jag hört rätt, men jodå ... Till vänster om vägen ligger ett enormt övningsfält.

Ett par veckor senare läser jag i DN att ett Natoland som USA fällt inte en, utan flera bomber i Norrbotten och att samövningarna ökar snabbt. Ökar gör också de militära kraven på Sverige om ska få bli medlemmar i Nato och det handlar om allt ifrån att vi måste köpa in plan som kan tanka stridsflygplan i luften till att krigsbrigaderna måste ha fler stridsvagnar än i dag. Samtidigt blir det svenska försvaret en del av Natos regionala försvarsplanering, vilket i praktiken förstås är en inskränkning av självständig­heten och vår nationella suveränitet.

Förutom att man kan ha hur många invändningar som helst om Sveriges uppgivande av alliansfriheten och vad det här innebär för vår nationella säkerhet är det ett knivhugg i ryggen på arbetet för den biologiska mångfalden, klimatet och vår natur.

De alltmer omfattande övningarna innebär en ökning av utsläppen och en synnerligen onödig naturförstörelse där stridsvagnarna drar fram och där skarpa bomber fälls. Det är också ett resursslöseri utan dess like när viktiga råvaror vars tillgång är begränsad används till vapen och annat krigsmaterial.

Kampen för naturen och klimatet måste innehålla mer av insatser för fred och militär nedrustning. Freden i sin tur kräver att vi värnar om global rättvisa. Det är något som över huvud taget inte märks i den offentliga debatt som förs i Sverige.

Allting hänger ihop. Stigande elpriser och kriget i Ukraina. Vår överflödskonsumtion i Europa och desperationen på andra håll i världen. Satsningen på att alla ska vaccineras mot covid-19 i länder som Sverige och utbrott av andra sjukdomar i vissa delar av Afrika.

Medlemskapet i Nato och en omfördelning av råvaror som kunde användas i fredligt syfte till framtagande av vapen som används för att förstöra.

Global rättvisa, fred och en natur med mångfald i harmoni. Det ena är inte möjligt utan det andra och det är hög tid att vi inser det nu.

Jag vill inte att ett Nato fäller skarpa bomber mellan Storforsen och Kåbdalis i norr, eller någon annanstans heller för den delen.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt