Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/varning-for-skandias-livforsakring-for-aldre/

Insändare

Insändare. ”Varning för Skandias livförsäkring för äldre”

Foto: Patrik C Österberg/TT

INSÄNDARE. Sveriges pensionärsförbund har tecknat ett avtal med Skandia som kan stå försäkringstagarna dyrt. Härmed utfärdas en varning för försäkringsbolagets livförsäkring för äldre, skriver Lena Lindgren.

När jag gick i pension 2003 fick jag erbjudande via Sveriges pensionärsförbund (SPF) att teckna en ”värdefull grupplivförsäkring” hos Skandia. Både maken och jag nappade på det.

Det har dock visat sig att det tycks vara en mjölkkossa för försäkringsbolaget Skandia. Förutom perioden 2013–2015 har premien höjts varje år sedan vi tecknade försäkringen. Höjningarna har blivit större varje år och är nu uppe i 240 kronor både förra året och även detta år.

Bara sedan 2016 har höjningarna blivit 864 kronor per person. Maken och jag betalar nu tillsammans för hela livförsäkringen 4.944 kr per år. Det är betungande! Utfallet vid dödsfall är för oss ett enda basbelopp som detta år är 47.300 kronor.

Med dagens penningvärde är det en struntsumma i livförsäkringssammanhang. Vi betalar nu för 17:e året och har väl därmed genom åren betalat in nästan hela den summan själva. Säger vi upp försäkringen förlorar vi allt som är inbetalat.

Jag har kontaktat både Konsumentverket och Konsumenterna. De känner till hur det går till men säger sig inte kunna hjälpa oss, vilket de beklagar, och det beror på vad Skandia förhandlat med SPF.

Ett krav för att kunna teckna livförsäkringen är att man är medlem hos SPF. Det är förvånande att Sveriges pensionärsförbund kan förhandla fram en så ofördelaktig försäkring. SPF skriver ofta i sin tidning att de värnar om pensionärer, särskilt de som har låg pension.

När jag fick fakturan med årets höjning skrev jag till Skandia och frågade om vi verkligen skulle betala ännu en dyr höjning. Jag fick brevsvar en månad senare med uppgift om att ”det är färre som delar på riskerna”.

Riskerna? Den enda risk som finns är att försäkringstagaren dör och det är ju det som hela försäkringens går ut på, så det bör inte vara förvånande. Brevet från Skandia var inte ens undertecknat med något namn, vilket är nonchalant. En trafikförsäkring för vår bil, med alla de risker som finns i samband med bilkörning, är billigare.

Se upp, kommande pensionärer som funderar på att teckna en livförsäkring hos Skandia via SPF! Läs noga igenom vad som erbjuds, för nu är försäkringen ändrad för dem som tecknar den i dag.

När man fyller 85 år upphör försäkringen. Vid dödsfall får efterlevande inte en enda krona för allt det man har betalat in. Allt detta står på Skandias hemsida.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt