Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 02:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vaxande-trad-battre-for-klimatet-an-gamla/

Insändare

Insändare. Svar: ”Växande träd bättre för klimatet än gamla”

Skog tio mil norr om Boden i Norrbotten.
Skog tio mil norr om Boden i Norrbotten. Foto: Peter Hoelstad

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det krävs ett hållbart brukande av den svenska skogen för att säkerställa klimateffektiva kolsänkor. Växande träd är bättre för klimatet än gamla, skriver europaparlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Jessica Polfjärd (M).

Vi håller med Peter Lindgren som i en insändare (DN 5 juli 2020) skriver att Sverige och Europa måste skydda biologisk mångfald och naturskog.

EU:s skogar skiljer sig på många sätt från varandra, inte minst vad gäller förutsättningar och utmaningar. Skogen ger samhället en mängd olika ekosystemtjänster som måste skyddas. Även om vi håller med Peter Lindgren om vad som borde vara målet för politiken när det gäller skog skiljer våra uppfattningar sig åt kring hur detta ska gå till.

Att vi anklagas för okunskap handlar framför allt om att vi menar att det går att skydda biologisk mångfald samtidigt som vi arbetar för det aktiva skogsbrukets förutsättningar. I skrivande stund håller vi på att förhandla Europaparlamentets skogsstrategi. Där är vi tydliga med att biologisk mångfald och skogsbruk inte ska ställas mot varandra.

Vi behöver stärka skogsbruket inom Europa på ett balanserat sätt. Det är bara så vi kan säkerställa att skogarnas ekologiska status förbättras, men också stärka motståndskraften i ekosystemen.

Lyckas vi med det kan skogen bättre anpassa sig till förändrade klimatförhållanden. Då minskar riskerna och effekterna av naturkatastrofer och skyddar möjligheter och förutsättningarna för nuvarande och kommande generationer att sköta skogen.

Resten av Europa, där hanteringen av skogen är minst sagt bristfällig, bör ta efter Sverige när det gäller att främja hållbart skogsbruk. Det krävs också ett hållbart brukande för att säkerställa stabila, långvariga och klimateffektiva naturliga kolsänkor över tid, eftersom växande träd tar upp mer koldioxid än gamla. 

Det är en självklarhet för oss att Sverige och EU ska skydda skog och områden med höga naturvärden. EU behöver skydda primära skogar och deras artrikedom och se till att dessa skogar fortfarande har tillräckliga områden.

När man ser till skogen i relation till klimatet är det ytterst viktigt att man inte klipper och klistrar med fakta. Relationen mellan skogen och klimatet är komplex. På samma sätt som skogen kan fungera som en naturlig sänka för koldioxid och minska klimatförändringar kan den vid en skogsbrand släppa ut samma mängd.

Skogen och berättelsen kring skogen är en svår balansfråga där många viktiga intressen måste vägas. Det är synd att Peter Lindgren inte verkar klara av att gå denna svåra balansgång.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt