Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vi-ger-inte-gamla-och-sjuka-en-vardig-sista-tid/

Insändare

Insändare. ”Vi ger inte våra gamla en värdig sista tid i livet”

Äldreboende i Vingåker.
Äldreboende i Vingåker. Foto: Pontus Lundahl/TT

INSÄNDARE. Enligt en internationell undersökning ligger Sverige i botten när det gäller synen på de äldre. Ingen verkar tänka på vilka behov gamla och sjuka med stora vårdbehov har i slutskedet av sina liv, skriver Kjell-Erik Selin.

Det var värst på nätterna. På dagarna fanns utbildad personal på plats, men att på natten enbart möta okänd personal som ännu inte lärt sig jobbet och vars språkkunskaper var begränsade kunde vara en pärs.

Min svägerska tillbringade de sista åren av sitt växlingsrika liv på ett omsorgsboende i Stockholm. Hon lämnade jordelivet för nästan två sedan, långt före pandemins fasor. 

Det hon fick vara med om under flera år fyllde omgivningen med blandade känslor. Hur kunde det självutnämnda välfärdslandet Sverige behandla sina gamla och vårdbehövande på ett så dåligt sätt?

Tänk dig själv, käre läsare, att du är sängliggande och har behov av hjälp med nästan allting. Det är natt och du ringer på klockan och in kommer en eller två personer som du aldrig tidigare träffat.

Du får själv försöka informera om vad som behöver göras och även hur, men eftersom kunskaperna i både svenska och engelska är bristfälliga blir det problem. Du får försöka med kroppsspråk.

Nu plötsligt, i coronapandemins spår, har regeringen fått upp ögonen för de äldreäldres svåra situation. Nu ska det satsas. Bra så, förstås, men varför först nu? Problemet har funnits länge och gjort många gamlas sista år till allt annat än ”de sista ljuva åren”.

Allt detta är svårt att förstå. Jag kan själv se åtminstone två skäl till underlåtenheten. Enligt en internationell undersökning (World Values Survey) ligger Sverige i botten när det gäller synen på de äldre. Måhända har detta med saken att göra.

För det andra var det under många år prioritet nummer ett att till varje pris få in nysvenskar på arbetsmarknaden. Att sköta om gamla och sjuka var tydligen ett lämpligt område för den i och för sig viktiga satsningen.

Ingen tänkte på vilka behov gamla och sjuka med riktigt stora vårdbehov hade för förhoppningar om ett värdigt liv i slutskedet.