Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vi-maste-hjalpas-at-for-att-klara-andra-vagen/

Insändare

Insändare. ”Vi måste hjälpas åt för att klara andra vågen”

Personal utanför Karolinskas akutintag i april under den första pandemivågen.
Personal utanför Karolinskas akutintag i april under den första pandemivågen. Foto: Anders Wiklund/TT

INSÄNDARE. Svenska folket måste hålla ut med restriktioner mot coronaviruset till framåt våren. Nu måste vi hjälpas åt för att klara en andra virusvåg, skriver Susanne Rysz, biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Våren blev till höst, men vägen dit var tung. Pandemin slet i oss, både invärtes och utvärtes. På sjukhus skrek alla tyst efter luft – patienter på grund av ett nytt virus och vi anställda på grund av våra andningsmasker och en ständig klump i magen över det vi bevittnade. Vem blir sjuk? Ingen vet.

Riktlinjer, rekommendationer och krislägesavtal ändrade våra liv: inga sociala aktiviteter eller resor, besöksförbud, hålla avstånd, kramas inte, rör inget, håll inne nysningar och tvätta händerna. Och ta handsprit!

Inne på intensivvårdsavdelningar mötte vi patienter i långa rader som inte var likt något vi tidigare sett. Vi trodde att vi visste vad som skulle komma och rustade därefter, men ödmjukt ska medges att vi inte visste någonting om det nya coronaviruset.

Vi försökte anpassa oss och ändra rutiner och behandlingsstrategier. Vi sökte, läste och tänkte. Alla hjälptes åt. Aldrig har vi arbetat så mycket eller stått så enade i vården. Sjukhusen stängdes för omgivningen, men omgivningen lämnade oss aldrig. Den uppmuntran, det stöd och de bidrag vi fick stärkte oss. Den beundransvärda förståelse som anhöriga visade oss i denna kris kommer alltid finnas med oss.

Sakta men säkert vände det när vi alla hjälptes åt. Från norr till söder i hela landet fick vi kurvan att böja av i rätt riktning. Plötsligt fick vi kasta våra masker och gå hem till våra familjer. Utanför sjukhusen började livet spira igen, på ett nytt och annorlunda sätt.

Pandemin har tvingat oss alla att tänka nytt och vara nöjda med livet där vi är och i mindre skala. Ett litet hopp om en ljusare tid tändes.

Men som en örfil kom ”andra vågen”. Den sprider sig över världen och kryper allt närmare oss. Vi varken vill eller orkar en gång till. Vi vill innerligt gärna ha tillbaka våra liv som de en gång var.

Så kan det bara bli om vi gör gemensam sak igen. Jag och mina kollegor lovar att ta hand om dig på bästa sätt om just du blir sjuk.

Det enda vi och våra familjer ber dig om är att hålla ut några månader till, fram till våren, och att du gör allt du kan för att inte bli smittad eller smitta någon annan.

Följ rekommendationer och råd, håll i och stå ut! Låt oss än en gång stå enade. Gör det för din egen skull, för din grannes skull, för dina föräldrar och mor- och farföräldrars skull, för hen på t-banan som har diabetes, för någon du inte känner, någons mamma, syster, bror eller vän. Gör det för någon som väntar på en operation eller behandling som vi inte klarar av att genomföra om belastningen blir för stor.

Och gör det för min och alla mina kollegor och medarbetares skull, för våra familjer och barn. Vi är kantstötta och ber om hjälp.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt