Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vi-maste-sluta-huka-oss-for-morka-krafter-och-saga-ifran/

Insändare

Insändare. ”Vi måste sluta huka oss för mörka krafter och säga ifrån”

Trumpanhängare med sydstatsflaggan i Kapitoliums rotunda under stormningen i Washington den 6 januari.
Trumpanhängare med sydstatsflaggan i Kapitoliums rotunda under stormningen i Washington den 6 januari. Foto: SAUL LOEB

INSÄNDARE. Det finns ett parti i Sveriges riksdag som har potentiella stormtrupper som påminner om Donald Trumps. Vi måste sluta att huka oss för dessa mörka krafter och säga ifrån, skriver Kalle Alm.

Det går en nygammal ondska över världen. Ren oförvanskad rå dumhet upphöjs till ett ideal när despoter lyckas lura i folk att vissa saker är sanna och att vissa saker är lögn, trots att alla som tänker efter förstår att så inte är fallet. Detta är inte ett isolerat amerikanskt fenomen, utan finns även i Sverige.

Despoten Donald Trump och hans stormtrupper har sina motsvarigheter och påskyndare även här hemma. Människor som skriver hatbrev till en 16-årig tjej, bara för att hon försöker förmedla det vetenskapen har känt till i årtionden, ställer sig då samma sida som stormtrupperna i Washington som försökte göra en fascistisk statskupp i USA i onsdags.

Dessa tankar skär som en machete genom samhällskroppen. Tankarna finns överallt, hos ”vanligt folk”, personer som uppenbarligen inte begriper vilka krafter de egentligen stödjer.

De som sitter bänkade framför vissa kanaler på Youtube och lyssnar på mörkrens krafter i form av de evigt mässande så kallade klimatskeptikerna som vägrar inse vetenskapliga fakta. Det är samma andas barn som personerna som intog Kapitolium i Washington.

Det är samma idioti att vägra förstå att vacciner räddar liv, inte tar liv. Det är samma lära som sprider konspirationsteorier om ditt och datt.

Jag skulle gå en påbyggnadsutbildning yrkesförarkompetens för ett tag sedan och befann sig plötsligt i en lektionssal med ett gäng herrar i åldern 25 år och uppåt. Där skulle jag vara i en vecka.

Att sitta och höra hur snacket gick bland dessa till synes ”vanliga medelålders män” gjorde mig mörkrädd och deprimerad. Jag valde att svälja förtreten och knipa käft. Jag ville bara bli klar och komma därifrån.

Nu, efter det som hände i Washington, kan jag inte längre vara tyst. Jag måste försöka få ur mig vad jag känner.

Allt hänger ihop. Despotens inskränkta stormtrupper i USA och de inskränkta herrarna här på hemmaplan som tycker det är kul med en sticker på bilen där det står ”Fuck Greta”.

Behöver jag säga att jag kokade inombords? Vuxna män som tycker sådant är kul är och förblir potentiella stormtrupper till det parti i vår egen riksdag som har rötterna i vit maktrörelsen. Detta parti sprider likt despoten i USA medvetet lögner omkring sig, till exempel om både sin egen historia och Socialdemokraternas.

Hur har det blivit så här? Vad kan vi göra för att förhindra att det blir värre?

De goda krafterna måste sluta vara så rädda för att göra vår röst hörd. Vi måste sluta huka oss. Annars kan det gå käpprätt åt helvete.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt