Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/vindkraftens-kapacitet-racker-inte-langt/

INSÄNDARE

Insändare. ”Vindkraftens kapacitet räcker inte långt”

Senaste år producerade vindkraften under den timme som hade lägst andel av totalen endast 5 promille, påpekar insändarskribenten.
Senaste år producerade vindkraften under den timme som hade lägst andel av totalen endast 5 promille, påpekar insändarskribenten. Foto: Helena Landstedt/TT

INSÄNDARE. Om man tänker att vindkraften skulle ersätta kärnkraften hade det behövts 65 gånger fler vindkraftverk än i dag, skriver Anders Lidén.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Beräkningar av framtida elproduktion ingick i en artikel i DN den 3 januari. Alla beräkningar var dock gjorda på årsbasis. El behövs varje timme, året runt.

Senaste år producerade vindkraften under den timme som hade lägst andel av totalen endast 5 promille.

Om man tänker att vindkraften skulle ersätta kärnkraften hade det behövts 65 gånger fler vindkraftverk än i dag.

Om vindkraften skulle stå för all elproduktion skulle det behövas ungefär 200 gånger fler vindkraftverk med liknande effekt.

Vi har 5 000 vindkraftverk i dag så det är det bara att multiplicera.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt