Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Adhd – superkraft eller funktionsnedsättning?

Många har lyft fram de positiva sidorna med adhd och exempelvis Aspergers syndrom. Men det har också funnits kritik mot en alltför positiv bild.

Många har lyft fram de positiva sidorna med adhd och exempelvis Aspergers syndrom, både forskare, andra professionella och personer som själva har diagnos. Det handlar om egenskaper som till exempel kreativitet, hyperfokusering och självständigt tänkande. Man talar om funktionsvarianter i stället för funktionsnedsättningar, medan människor utan någon sådan diagnos kallas neurotypiska.

En person som tagit upp hur man kan använda sina egenskaper på ett positivt sätt är artisten och bloggaren Viktor Frisk, som skrivit boken ”Min superkraft! Så har jag lärt mig älska min struliga adhd”. En annan Georgios Karpathakis som driver organisationen och digitala plattformen ”Underbara adhd", och som skrivit en bok om ”den svåra superkraften” – om hur man får vardagen att gå ihop och gör adhd till en styrka.

Även Isabella Löwengrip (Blondinbella) och musikern Anders Bagge finns bland dem som har beskrivit sin adhd som en superkraft.

Men det har också funnits kritik mot en alltför positiv bild av adhd från personer som har diagnosen, som bloggaren Sara Modigh. Hon skriver att hon inte kan räkna nyhetsartiklar och inlägg på sociala medier som beskriver adhd som en superkraft:

"Uppenbarligen finns det en hel del som har denna diagnos och kan använda den på detta sättet. Men det är långt ifrån alla! Det har gått så pass långt att jag faktiskt fått höra från personer att de önskar att de hade adhd, 'för det verkar ju så nice'.

Men låt mig berätta för er att det verkligen inte är 'nice' att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. För det är faktiskt vad det är, en funktionsnedsättning. Du får inga superkrafter av adhd. Det du får är en livslång kamp."

Läs också: Så kan drag av adhd bli en fördel för kreativiteten

Cecilia Brusewitz, kommunikatör på Riksförbundet Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, betonar att svårigheterna skiljer sig väldigt mycket inom gruppen.

– Vi som möter många som lever med adhd ser hur svårt det kan vara att få ihop alla delar av livet, både praktiskt och emotionellt. Då blir det problematiskt när det läggs mycket fokus på personer som har mildare grad av adhd och kan kompensera med sina styrkor. Risken blir att svårigheterna att leva med funktionsnedsättningen förminskas. Samtidigt är det förstås bra att man lyfter fram det som upplevs som positiva sidor, och visar att de kan vara en tillgång både privat och i yrkeslivet, säger Cecilia Brusewitz.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.