Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Akvarellproffset Lars Lerins konstskola gör skillnad

Mötet mellan akvarellproffset Lars Lerin och några unga män och kvinnor med bland annat autism och utvecklingsstörning blev en omtumlande resa för samtliga. Jessica Eneroth, en av deltagarna i den annorlunda konstskolan, säger att hon äntligen fick visa öppet att hon älskar att måla.

Sedan länge har konstnären Lars Lerin ett starkt engagemang för människor som är lite annorlunda, som inte riktigt passar in i den normala mallen. När han under två månader ledde en konstskola för personer med olika funktionsnedsättningar lärde han sig mycket om hur de har det – och om sig själv.

– Jag har som de flesta känner till levt ett liv med missbruk och psykisk ohälsa. Som homosexuell vet jag hur det är att känna sig utanför och vid sidan av. Mötet med deltagarna i konstskolan fick mig än mer att fundera ännu mer över hur en del människor har det i dagens Sverige, säger Lars Lerin.

Det var i höstas han samlade ihop gruppen där alla deltagarna har någon form av funktionsnedsättning Tillsammans målade och skulpterade de för att bland annat utforska kreativitetens möjligheter. Resultatet av arbetet kan tv-tittarna nu följa i dokumentärserien "Lerins lärlingar"

– Egentligen värjer jag mig lite mot titeln. Det verkar som om jag skulle vara någon superlärare. Men så är det inte, utan jag ser mig mer som en handledare och kanske en inspiratör. Jag vikarierade som lärare för många år sedan i grundskolan. Det blev fiasko och eleverna hoppade ut genom klassrumsfönstren, berättar Lars Lerin.

LÄS OCKSÅ: Lars Lerin: Jag fattar inte varför jag är så populär 

Jessica Eneroth är 28 år och bor i Karlstad. ”För mig är konsten en kontrast till allt elände i världen, den kan bli något ljust och positivt”, säger hon.
Jessica Eneroth är 28 år och bor i Karlstad. ”För mig är konsten en kontrast till allt elände i världen, den kan bli något ljust och positivt”, säger hon. Foto: NICKLAS THEGERSTROM, Nicklas Thegerström

I dokumentärserien, som börjar sändas den 10 januari i SVT, får tittarna ta del av deltagarnas liv med dess sorger och drömmar. En av dem är Jessica Eneroth som är 28 år och bor i Karlstad, där hon har sin dagliga verksamhet på ett kafé.

– Jag har både autism och adhd, säger Jessica.  Jag har målat sedan jag var fyra år, pappa och mamma har alltid stöttat mig. När jag fick reda på att jag skulle få vara med i konstskolan blev jag jätteglad. Jag tänkte: "Oj, nu händer det något riktigt roligt i mitt liv.

Jessica Eneroth målar helst ansikten och delfiner. Hon tycker att delfinerna har fin form, och så är de intelligenta. När Jessica hörde talas om att delfiner dör i näten när fiskare fångar tonfisk blev hon mycket ledsen – och arg.

– För mig är konsten en kontrast till allt elände i världen, den kan bli något ljust och positivt.

Jessica berättar att hon under skolåren drog sig undan och ofta kände sig ensam. Hon blev mobbad, men var inte lika utsatt som en del andra, påpekar hon.

– Men skolan var jobbig, det var den. Jag passade inte riktigt in. 

Vad har "Lerins lärlingar" gett dig?

– Jag har fått syssla med det jag älskar, fått måla. Men lika viktigt är det sociala. Jag har fått en positiv miljö att vara och har upplevt en ro som är svår att förklara. Jag kan nog inte överleva utan att få måla, Konsten jag har inom mig måste på något sätt bara få komma ut på papperet.

Har du några konstnärer du gillar?

– Frida Kahlo, Picasso och så förstås Lars.

Den mexikanska konstnären Frida Kahlo är mest känd för sina självporträtt som speglar henne under olika perioder av livet. De är oftast målade i starka färger och inte förskönande. Pablo Piacsso är en av världens mest kända konstnärer genom tiderna, medan Lars Lerin är uppmärksammad som Nordens kanske skickligaste akvarellmålare.

Du gillar olika typer av konstnärer?

– Så är det nog. Men jag gillar alla tre, svarar Jessica Eneroth.

Dennis Hjalmarsson är 31 år och intresserad av uppfinningar som ska göra världen bättre.
Dennis Hjalmarsson är 31 år och intresserad av uppfinningar som ska göra världen bättre. Foto: NICKLAS THEGERSTROM, Nicklas Thegerström

En annan av deltagarna är Dennis Hjalmarsson, som också har autism. Han är 31 år och har sin dagliga verksamhet i en leksaksaffär. Drömmen är att bli företagsledare. Han sitter ofta böjd över ritningar och illustrationer till olika uppfinningar som han hoppas ska leda till att jorden ska bli en bättre plats att leva på.

– Jag fick göra en intervju och var också med om en provfilmning innan jag visste att jag skulle vara med i den här konstskolan. Efter beskedet skrattade jag av glädje. Skolan har gett mig mycket. Jag gillade att måla, och rita redan som liten. Nu blir det mycket ritningar och konstruktioner. 

– Jag sysslar också med design. Mitt tema är "Future Revolution". Jag tänker mycket på hur vi förstör världen och vad vi kan göra för att stoppa detta.

Vad gjorde du i konstskolan?

– Vi målade och ritade, och det var en utmaning. En gång skulle vi skildra våra drömmar, både de dåliga och de bra vi hade haft under natten, men också vår dröm om hur tillvaron borde se ut. Det vill säga vår vision om en bättre värld, svarar Dennis Hjalmarsson.

Vad har skolan gett dig?

– Bland annat en social miljö att få vara i, frånsett det konstnärliga värdet. Jag är en ensamvarg ibland, men vill också arbeta med andra. Jag tänker att alla människor är olika och att vi inte får döma någon för de kanske inte målar lika bra som andra, kanske inte är lika snygga eller smarta. Vi är allihop lika mycket värda.

Några konstnären som föredömen? 

– Inte direkt, svarar Dennis.

Han och de övriga deltagarna har fortsatt att träffas även efter att tv-inspelningen var avslutad. Varje onsdag träffas de för att fortsätta att måla och skapa, men lika viktigt är att få umgås med sina nyfunna vänner.

"Läraren" Lars Lerin hoppas att dokumentärserien kan blir ett folkbildningsbidrag om hur det är att leva med funktionsnedsättningar i dagens Sverige. Förhoppningsvis får publiken en tankeställare och en insikt om hur värdefullt det är att våga låta fantasin flöda och våga skapa mitt i ett stressat livspussel, säger han.

– Vi lever i en tid där produktivitet, prestation och betyg ses som det viktiga. Jag tycker att vi ofta glömmer bort att leka för lekens egen skull. Mötet med deltagarna i konstskolan har lärt mig att vi måste stanna upp ibland och göra något annat, något kreativt – utan krav, säger Lars Lerin.

Han säger att de som lever med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning ofta är ömtåliga människor. 

– Det finns en stor livskunskap hos Jessica, Dennis och de andra i gruppen, en visdom som många av oss inte lägger märke till. Det handlar om att ta vara på varandra och hela planeten. För en del låter det kanske banalt, men orden rymmer en sanning för mig. Det är fina ord. 

Konstnären Lars Lerin hoppas att dokumentärserien kan bli ett folkbildningsbidrag.
Konstnären Lars Lerin hoppas att dokumentärserien kan bli ett folkbildningsbidrag. Foto: NICKLAS THEGERSTROM, Nicklas Thegerström

Lars Lerin säger att det som Jessica och Dennis skapat kommer direkt från deras hjärtan, det är inte något uttänkt och konstruerat. Han berättar att deltagarna avslutade konstskolan med en stor utställning på "hans" museum Sandgrund i centrala Karlstad. Den invigdes av drottning Silvia och blev en stor happening med musik, dans och sång.

När det kändes ensamt att sitta och måla övervägde Lars Lerin en gång en framtid inom handikappomsorgen och sökte till och med en praktikplats på Sätters vårdhem i Karlstad. 

– Konstskolan blev ett sätt att sluta cirkeln för mig. Jag hoppas att vi kommer att kunna ha fler liknande utställningar. 

 

Lars Lerin

Konstnären Lars Lerin är född 1954 och en av landets mest kända konstnärer. Han målar främst akvareller, men har också skrivit och illustrerat flera egna böcker. Hans konst visas på ett eget museum i Karlstad.

Har varit med på samlings- och separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA.

Var sommarpratare i Sveriges Radio P1 år 2012 och blev utvald att vinterprata år 2015. 

I januari-februari 2016 visade SVT serien "Vänligen Lars Lerin" där han samtalade med olika människor om de vägar som livet kan ta.

Tilldelades 2016 tv-priset "Ria" som Årets profil för sin medverkan i programserien. Han vann Kristallen 2016 som årets tv-personlighet.

I dokumentärserien "Lerins lärlingar" fungerar han som lärare och handledare.

 

"Lerins lärlingar

 

"Lerins lärlingar" är en dokumentärserie i sex delar om en konstkola för personer med funktionsnedsättningar. Programmen spelades in under hösten 2017 av produktionsbolaget Nexio och sänds med start onsdagen den 10 januari SVT.

Wanja Asplund, under många år ansvarigför verksamheten på olika dagcenter i Karlstad, följde för kommunens räkning projektet.

– Deltagarna kommer från olika dagligverksamhetsgrupper eller i något fall från en individuell företagsplats. En del av dem bor i särskilt boende som gruppbostad eller serviceboende, en del i föräldrahem och några i eget boende. 

– Gemensamt för flertalet i gruppen var att de tidigare inte ingick i några särskilda sociala sammanhang. I konstskolan fick de möta andra med samma intressen och upplevde en stark gemenskap. Det var fantastiskt att se. 

Wanja Asplund berättar att många av deltagarna hade en ganska trasslig skolsituation bakom sig med mobbning och trakasserier. Nu fick de uppleva en trygg miljö där de blev sedda och uppmärksammade, fortsätter hon.

– Både tv-personalen och Lars Lerin bemötte alla som var med i programmet med en stor respekt och ett stort intresse. Det innebar att deltagarna växte som människor, säger Wanja Asplund.

Hon berättar att erfarenheterna från konstskolan troligen kommer ligga till grund för en utveckling av verksamheten på kommunens alla dagcenter. I dag deltar mellan 250 och 300 personer med någon form av funktionsnedsättning i verksamheten där.

– Vi kan se konstskoldeltagarna som en sorts "förtrupp", förklarar Wanja Asplund. De fortsätter också att träffas varje vecka så att tv-inspelningen inte bara skulle bli ett tillfälligt avbrott i vardagen.

I "Lerins lärlingar" blandas lektioner i målning, fotografi, keramik, dans och sång. Deltagarna får också möta med artisten Erik Saade och konstnären Kakan Hermansson samt Lars Lerins mentor, den 98-åriga koloristen Gerd Göran. Medverkar gör även konstnären Thomas Christensson och fotografen Aida Cherehgosha.

Konstskolan avslutades med en stor utställning som var arrangerad av Lars Lerins make Manoel ”Junior” Marques, chef för museet Lars Lerin Sandgrund.  En liknande utställning genomfördes för fyra år sedan.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.