Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Allt fler tjejer har sex med tjejer

Skådespelerskan Lindsay Lohan (till höger) har haft många förhållanden med män, men hennes mest omskrivna förhållande är det med discjockeyn Samantha Ronson.
Skådespelerskan Lindsay Lohan (till höger) har haft många förhållanden med män, men hennes mest omskrivna förhållande är det med discjockeyn Samantha Ronson. Foto: Albert Michael
Allt fler ungdomar vägrar att sätta en etikett på sin sexualitet. Många – särskilt unga kvinnor – prövar sig fram genom att ha sex med personer av båda könen. ”Tjejerna är mindre inlåsta av normerna än vad killarna är”, säger forskaren Sven-Axel Månsson.

Är du heterosexuell? Homosexuell? Eller kanske bisexuell?
För de allra flesta män och kvinnor i de lite äldre generationerna är svaret självklart. De anser sig vara antingen det ena eller det and­ra, eller möjligen det tredje. Visst, en och annan ägnar sig ibland åt gränsöverskridande äventyr, men i de allra flestas föreställningsvärld har varje människa i grunden en viss sexuell läggning, och den ändrar sig inte under livets gång.

Denna statiska syn på männi­skors sexualitet har länge varit den dominerande. Men nu börjar den luckras upp.

Allt fler ungdomar betraktar sig som sexuella varelser som kan tända på både kvinnor och män. Det är i första hand de individuella egenskaperna som lockar hos en tilltänkt kärlekspartner, könstillhörigheten är mindre viktig. Och varje sexuell handling är just en handling; den behöver inte vara en pusselbit i formandet av en bestämd och livslång sexuell identitet.

– Vi ser numera en större öppenhet bland ungdomar, särskilt hos unga kvinnor. Det finns ett ökande intresse att experimentera och tänja gränserna, och en växande motvilja mot att definiera sig som heterosexuell, homosexuell eller bisexuell, säger Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.

Han och forskarkollegan Kristian Daneback gjorde i våras påUngdomsstyrelsens uppdrag en enkätundersökning av ungdomars sexvanor. De annonserade på internetsajterna Playahead, Spray och Passagen, och dessutom mejlade de till alla studenter vid Malmö högskola. På så vis fick de kontakt med 855 ungdomar i åldern 18–24 år som svarade på deras frågor över nätet. Gruppen är enligt forskarna själva i stort sett representativ för alla ungdomar i Sverige i den åldern.

• 31 procent av de unga kvinnorna och 7 procent av de unga männen sade att de visserligen oftast hade varit sexuellt attraherade av personer av motsatt kön, men ibland hade de känt sig attraherade av personer med samma kön.

• 39 procent av kvinnorna och 8 procent av männen i studien hade haft sexuella fantasier om både killar och tjejer.

• Det var främst de unga kvinnorna som agerade på fantasierna om samkönat sex; 13 procent av kvinnorna och 3 procent av männen hade haft sex med både killar och tjejer.

– Siffrorna för de unga kvinnorna är slående höga, säger Sven-Axel Månsson. Många vill alltså inte längre leva under bundna former med en fast sexuell identitet, de vill vara öppna och fria som människor och sexuella varelser. Det är min tolkning.

Sociologen Willy Pedersen och socialantropologen Hans W Kris­tiansen har sett samma trend i Norge. För sex år sedan frågade de ut 2 701 ungdomar i åldern 21–26 år, och det visade sig att var fjärde ung kvinna och var tionde ung man kunde kategoriseras som homosexuellt eller bisexuellt orienterad.

Willy Pedersen beskriver i sin bok ”Nye seksualiteter” framväxten av ett ”multisexuellt samhälle” där njutning kan väljas på friare sätt. Snart är inte partnerns kön så viktigt, tror han, och människors lust och smak kommer att växla mellan olika faser i livet.

Ungas önskan att experimentera visade sig tydligt i en annan enkätundersökning som Sven-Axel Månsson och Kristian Daneback gjorde 2002. Även den gjordes på internet, och 1 828 personer i åldern 18–24 år deltog.

På frågan om sexuell läggning svarade 8 procent av de unga männen och 14 procent av de unga kvinnorna att de var bisexuella – men hela 17 procent av männen och 22 procent av kvinnorna hade haft så kallat cybersex med personer av båda könen. (Med cybersex avsågs sex över internet med hjälp av datorn och webbkameran.)

I skydd av anonymiteten på nätet vågar alltså människor pröva sina hemliga lustar. Men varför känner sig de unga kvinnorna friare att överskrida gränserna än de unga männen?

– Tjejerna är mindre låsta av normerna än vad killarna är, det är inte lika förbjudet för dem att ha samkönat sex, säger Sven-Axel Månsson. En ung man som ligger med en annan man överskrider en tabugräns – det är mycket svårare för honom än för en ung kvinna att våga erkänna och leva ut lusten till en person av samma kön. Dessutom är det väl känt att män är mer homofobiska än kvinnor.

Det finns också en tydlig skillnad mellan kvinnor i olika generationer, påpekar Sven-Axel Månsson och ger följande exempel:

En nittonårig tjej som har haft flera pojkvänner visar bilderna från semesterresan till Portugal för sin tre år äldre syster. På en bild hånglar hon på stranden med en annan tjej. Systern tycker inte alls att detta är konstigt, men hon säger: ”Visa inte den bilden för mamma, hon skulle bara bli orolig och tro att du är homosexuell!”

Sexualupplysaren Pelle UllholmRFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) känner igen den trend Sven-Axel Månsson talar om.

– I vår frågelåda på nätet märker vi tydligt att tjejer har mer samkönat sex än killar. Och förr definierade sig frågeställarna ofta som hetero, homo eller bi, men numera är det nästan ingen som anger sin sexuella identitet. Ungdomar och unga vuxna talar mer om vad de gör än vad de är – den sexuella praktiken är intressantare och viktigare än den sexuella identiteten.

För två år sedan, i samband med teveprogrammet Lustgården, gjorde RFSU en enkätundersökning där cirka tusen kvinnor i åldern 18–35 år deltog. Av dem som hörde till åldersgruppen 18–29 år hade drygt 10 procent haft sex med en annan kvinna, och av dem i åldern 30–35 år hade 6 procent haft det.

I det stora hela är mäns sexuella handlingsutrymme större än kvinnors – men när det gäller samkönat sex är det tvärtom, påpekar Pelle Ullholm.

– Den traditionella maskuliniteten sätter hårda gränser för vad en riktig man får göra. Han kan prata öppet om onani, titta på porr och ha sex med flera tjejer om han är singel – men han kan inte ha sex med en annan man utan att beskrivas som bög.

Det är inte lika definierande för en kvinna att tända på en annan kvinna och ha sex med henne, säger Pelle Ullholm:

– Sex mellan tjejer betraktas tyvärr inte som riktigt sex. Ingen penetration antas förekomma, därmed förminskas sexet.

Inom porren är det vanligt att två kvinnor har oralsex som uppvärmning – tills mannen kommer in.

-Tjejer behöver inte vara så rädda för att ha tjejsex, säger Pelle Ullholm. Det är mycket värre att få rykte om sig att vara en slampa som har sex med många män – så får inte en riktig kvinna göra.

Även kvinnor påverkas av den kraftfulla bildkultur vi lever i, den som så ofta framställer kvinnor som sexobjekt. Kan det vara så att mass­me­dierna och populärkulturen kanaliserar kvinnors begär i riktning mot kvinnor?

– Ja, så kan det mycket väl vara, svarar idéhistorikern Anja Hirdman, genus- och massmedieforskare vid Stockholms universitet.

Den sexuella frigörelse har givit kvinnor allt större sexuellt utrymme, påpekar hon.

– Och under de senaste tjugo åren har den unga kvinnokroppen mer och mer knutits till sexuella uttryck i massmedierna. Åtta av tio bilder i de tidningar som riktar sig direkt till unga tjejer visar attraktiva kvinnokroppar, säger Anja Hirdman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.