Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Arbetsmiljö kan användas i olika syften

Arbetsmiljön är ett kraftfullt verktyg som arbetsgivare kommer att använda allt mer för att leda sin organisation i en viss riktning. Det menar ledarskapsforskaren Mats Tyrstrup.

Från början var det öppna kontorslandskapet ett sätt att spara på lokalytan och det började någon gång på femtio- och sextiotalen i USA när arbetsgivare kunde placera till exempel symaskinister i rader efter varandra.

Nästa steg var funderingar på hur arbetsmiljön kunde användas i olika syften, till exempel förbättras för att vara gynnsam för medarbetarnas hälsa.

– Då tittade man mycket på belysning och ventilation och man kan säga att skyddsombudet ägde frågan om hur kontoret skulle utformas, säger Mats Tyrstrup, ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Sedan anlitades inredningsarkitekter eftersom man insåg att kontor också kunde göras trivsamma. Men det var först någon gång i mitten av nittiotalet, i Holland, som man började koppla arbetsmiljön till olika organisationers funktion.

– Man började prata om aktivitetsbaserade kontor och att arbetsmiljön borde variera beroende på vad som skulle göras och av vem. En del behöver lugn och ro för att skriva. Andra kan lika gärna sitta och skriva i ankomsthallen på Arlanda.

Det tillkom små rum för konfidentiella samtal. Man ställde in en soffgrupp eller andra alternativ för att de anställda skulle kunna välja.

Det byggs om i en rasande fart. Vad tror du om framtiden?
– Arbetsmiljön kommer att bli ett av de centrala managementverktygen. Det finns massor av olika kontorslösningar som kan påverka organisationen. Genom att skapa fysiska förutsättningar kommer man att ­försöka ­påverka hur verksamheten ska fungera.

Genom att bygga upp en miljö där medarbetarna hela tiden sammanstrålar och möts kan man lösa upp hierarkier. Och när man sätter folk bredvid varandra börjar de sannolikt samverka, menar han.

– Har du öppna lösningar där du kan välja arbetsplats för stunden, rör sig människor på olika sätt och bryter gamla mönster.  Om man gifter ihop bostaden, kaféet och kontoret med den virtuella miljön får man ett riktigt kraftfullt verktyg.

Men det är med den här kunskapen som med all annan kunskap, menar Mats. Allt beror på i vems händer verktygen sätts, om han eller hon har förmågan att använda dem på ett kreativt sätt.

– Märker man att det inte fungerar kan det ha med ledarskapet att göra.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.