Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Att vara nedkopplad gav mig ett nytt liv”

Susan Maushart, här med barnen Sussy, Bill och Anni, fick hela familjen att koppla ner sig under ett halvår.
Susan Maushart, här med barnen Sussy, Bill och Anni, fick hela familjen att koppla ner sig under ett halvår. Foto: Frances Andrijich/Volante
Julhandeln är redan i gång och många önskar sig hårda ­klappar som datorer och smartphones. I december beräknas vi svenskar köpa över 500 000 mobiler. Den amerikanska författaren Susan Maushart tröttnade på den ständiga ­uppkopplingen och kopplade ned sig själv och sina barn.

Släng ut datorn från sovrummet! Surfa eller mejla inte när du äter middag! Tala inte i mobiltelefon när du kör bil! Tre tydliga råd från den amerikanska författaren Susan Maushart som blivit känd som en verklig ”nedkopplingsguru” i stora delar av västvärlden.

En dag fick Susan Maushart nog där hon satt framför sin dator hemma i huset i Perth i Australien, där hon bodde i många år. Hon tittade sig omkring och såg att hela familjen, inklusive hon själv, satt fastklistrade vid sina skärmar.

Det som hon tidigare ansett vara ett normalt umgängesmönster i en familj såg hon inte längre ett spår av. Hon frågade varför hon nästan alltid bara fick se ryggarna på sina tre barn. De facebookade eller spelade datorspel så fort de hade en sekund över.

– Själv jobbade jag vid min dator, internetshoppade, mejlade till vänner eller surfade i största allmänhet. Vi åt middag vid våra tangentbord och samtalen var extremt korta, ofta bara enstaka stavelser som fick ett ”ja” eller ”nej” till svar, berättar Susan Maushart.

Hon är uppvuxen i en kultur där det bara gick att kommunicera via fasta telefoner och skrivna brev som fick läggas på postlådan. Barnen Anni, Bill och Sussy däremot hade levt med en ständig närvaro på nätet – med den senaste mobilen i handen och fjärrkontrollen till teven i den andra.

När mamma Susan först presenterade sin tanke om det stora ”experimentet” – att familjen skulle leva nedkopplad under ett halvår – reagerade inte barnen alls. I efterhand har Susan förstått att de var så fast i sin värld att de inte hörde vad hon sa; de var tonåringar fullt upptagna med att ladda upp bilderna från gårdagskvällens fest, följa en tänkbar pojkväns före detta på Facebook eller titta på den talade mopsen Odie på Youtube.

– Till slut förstod barnen att det här var en viktig fråga för mig och att jag ville förverkliga den här drömmen. Och till slut gick de med på att vara utan sina datorer, smartphones och tv-apparater under de där sex månaderna. Allt med skärmar skulle väck och nu skulle vi leva ett helt nytt och mycket annorlunda liv, fortsätter Susan Maushart.

Efter att ha levt utan tillgång till den moderna teknik som de flesta – i alla fall i västvärlden – inte kan leva utan skrev hon boken ”Nedkopplad”. Den kom nyligen ut på svenska och har väckt stor uppmärksamhet här liksom i många andra länder.

Susan Maushart trodde inte att reaktionerna skulle bli så stora. Men i dag inser hon att allt fler undrar vad internet och mobiltelefoni, som möjliggör en ständig kommunikation med omvärlden, kommer att innebära för mänskligheten. Eller snarare för relationen mellan människor.

När Susan väl bestämt sig för att lansera sitt stora ”experiment” hämtade hon inspiration från boken ”Walden” av den amerikanska författaren Henry David Thoreau. I mitten av 1800-talet flyttade han ut i ödemarken utan tillgång till den tidens bekvämligheter och utan någon kontakt med omvärlden.

– Thoreau levde i en liten stuga som han byggt själv. Han levde på bröd och fisk han fångat i dammen som låg intill huset. Det fanns inga grannar, inget rinnande vatten ... I slutet av 2008 kände jag att jag ville göra samma sak, men utan att behöva flytta ut i skogen.

Då – för tre år sedan – slet hon med sina barn. Anni hade just fyllt arton år, vilket innebar att hon fick köpa alkohol. Femtonåriga sonen Bill trodde att han var herre i huset och hans ett år yngre syster Sussy fick Susan att tänka på att Julia var lika gammal när hon mötte sin Romeo, säger hon.

– Själv hade jag gjort karriär som journalist och arbetade med podradiosändningar. Jag älskade att ständigt göra nya program och särskilt att arbeta med den nya teknik som modern radio bygger på. Samtidigt var tidspressen stor.

– Jag var också borta mycket hemifrån och kände allt oftare att jag var på väg att förlora kontakten med mina barn – samtidigt som de höll på att förlora sig i sina mobiler och datorer.

Efter det att barnen accepterat mamma Susans idé om att familjen skulle leva nedkopplad under ett halvår undrade hon hur vänner och kolleger skulle reagera.

– En grupp tyckte att vi var modiga som vågade utmana konventionerna och önskade att de hade modet att göra detsamma, en annan grupp kände sig utmanad, kanske till och med dömd, för att de inte ville eller orkade ”koppla ned”. Jag fick till och med höra att jag straffade mina barn, att det var som tortyr att stänga ute dem från allt det ”moderna”.

Hur fungerade experimentet?

– Alldeles utmärkt, det var betydligt enklare än vad jag och barnen hade kunnat tänka oss. I stället för att sitta med var sin dator eller mobiltelefon satt vi ofta kring köksbordet och spelade olika sällskapsspel. Vi började också samtala med varandra på riktigt, inte bara med de där ”ja” eller ”nej”.

– Bill hittade sin gamla saxofon som legat undanstoppad i en garderob i två år. Han började spela med i ett band och studerar i dag musik. Och när Anni flyttade till en studentlägenhet ville hon inte ha någon internetuppkoppling.

Och hur påverkades ditt liv?

– Efter att ha bott tjugo år i Australien flyttade jag till New York där jag är uppvuxen. Det var som att komma hem, att på sätt och vis börja ett nytt liv.

De två äldsta barnen, Anni och Bill, bor fortfarande kvar i Australien. Därför blir det en hel del ”skypande” och facebookande”.

– För både Anni och Bill tror jag ändå att halvåret som nedkopplade hade stor betydelse, de fick nya livsimpulser och insikter. Yngsta dottern Sussy däremot återvände snabbt till sitt gamla beteende, hon ”lever” på Facebook och i sin smartphone. Hon bor med mig här i USA och jag funderar på att koppla ur hennes modem på nätterna.

Har din uppfattning om ny teknik förändrats?

– Jag har blivit mer ambivalent. Jag älskar internet och moderna mobiltelefoner med alla dess möjligheter. Jag gillar också att kommunicera med människor och i dag är ju möjligheterna obegränsade, vi kan tala med varandra oavsett var vi befinner oss.

Men samtidigt är risken stor att vi förlorar perspektiven och ramlar ned i ett stort svart hål, som i ”Alice i Underlandet”, menar Susan Maushart. Vi går lätt vilse bland alla nymodigheter, fortsätter hon.

– Jag besökte Malmö tidigare i höst och gick då på ett kafé. Ingen av gästerna talade med varandra. De satt med sina datorer på bordet, skickade sms eller talade i sina mobiltelefoner. På ett sätt kändes det som om kafégästerna betedde sig som jag gjorde före mitt experiment. De verkade inte kunna vara i nuet och njuta av en kopp kaffe och en god kaka.

Så berättar Susan Maushart om en vän som laddat ned ett tusental låtar i sin iphone. Han har berättat att han börjar lyssna på en för att sedan snabbt går vidare till nästa. Det finns ju alltid någon låt som är ännu bättre, eller som passar bättre i just den stunden.

– Till sist kunde han inte längre njuta av all sin musik. Visst, det handlar om att välja och att ta makten över tekniken och inte bli en slav under den. I dag är det allt svårare eftersom det finns ett tryck på att vi alltid ska vara uppkopplade, och de som tillverkar den moderna tekniken lägger ned enorma resurser på reklam för att vi ska använda den.

”Nedkopplad” (Volante förlag) utkom nyligen på svenska.

Susan Maushart

Bor: New York.
Ålder: 53.
Familj: Barnen Bill, Sussy och Anni.
Yrke: Författare, journalist och forskare vid New York-universitet.
Bakgrund: Uppvuxen i USA och flyttade till Australien i mitten av 1980-talet. Har arbetat som radiojournalist, forskat och skrivit flera böcker. En av dem, ”The mask of mother­hood”, beskrevs i London Times som en feministklassiker.
Aktuell: Med boken ”Nedkopplad” (The winter of our dis­connect, Volante förlag, översättning Daniel Braw) som hon skrev medan hon fortfarande bodde i Aust­ralien. Boken kom ut på svenska tidigare i höst.

Susan Mausharts snabbråd: Leva nedkopplad

Slösurfa inte på nätet.

Bevara sovrummet som en ­mediefri zon.

Helga vilodagen genom att inte använda datorn och titta på tv.

Var inte rädd för att ha tråkigt.

Använd inte mobilen eller datorn under måltiderna. Och titta inte på tv då.

Uppskatta det verkliga livet (”real life”) och fastna inte i den virtuella världen.

Titta på tv tillsammans med ­barnen och samtala om det ni sett.

Stäng av barnens tillgång till internet på nätterna.

Det är ingen katastrof om det dröjer en stund att svara på mejl och sms.

Sist men inte minst: Umgås och ha roligt tillsammans

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.