Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Bob Hansson: Varför är så många rädda när nästan alla är snälla?

Other: NORA LOREK / TT

Han undrar varför så många människor är rädda när nästan alla vi möter är snälla. Författaren Bob Hansson är aktuell med en ny bok. Den handlar om att bli snällare mot sig själv och mot andra. 

I förra veckan firade Bob Hansson den nya boken. Med på festen var hans femårige son Povel. Det blev lite sent och Bob tänkte att det var läge för en sovmorgon och att han och sonen nog kunde komma lite senare till förskolan. 

Men Povel vaknade i vanlig tid och började ganska direkt att rita. Bob bad honom inte att sluta - som han brukar, med orden "vi har bråttom, så skynda dig". Istället fick sonen arbeta klart, och så gick de iväg. 

– Väl ute på gatan slog det mig att vi skulle komma till förskolan i samma tid som vanligt. Att Povel fått rita klart hade tagit lika lång tid som det brukar göra när jag tjatar om att han ska sluta rita och skynda på, berättar Bob Hansson. 

Han är aktuell med "Tankar för dagen - manual för ett snällare liv" (Ordfront). I boken frågar han sig hur det kommer sig att barn skrattar oftare än vuxna. Och varför är vi så upptagna med ondskan i världen när nästan alla vi möter är ganska snälla? 

Bob Hanssons nya bok bygger på hans morgonfunderingar i radioprogrammet ”Tankar för dagen”, men han har också fört till en rad nyskrivna texter och övningar för den moderna stressade människan. Den gemensamma nämnaren är snällhet och godhet. 

– Intresset för mjuka frågor ökar bland allmänheten och inom företagsvärlden, men har ännu inte riktigt fått fotfäste i den politiska debatten och i medierapporteringen. Därför har många en ganska skev bild av verkligheten, säger Bob Hansson. 

Han nämner att om en tiggare blir påhoppad kan det tas till intäkt för att alla hatar tiggare – medan det inte nämnts ett ord om de tusentals personer som bidrar till att tiggare som kommer från eländiga förhållanden får ett bättre liv. 

Bob Hansson menar att verkligheten inte alls är så hård och kall som det ofta framställs, både i samtalen runt kaffeborden, i den politiska debatten och mediernas rapportering. 

Vi behöver ibland ta en paus från de hårda och kalla nyheterna.

– Mediernas skildring av det mörka är en del av deras arbete. Men när flyktingar enbart skildras som problem och uppmärksamheten riktas mot vad som inte fungerar kan priset bli brända asylboenden. 

– Vi behöver ibland ta en paus från de hårda och kalla nyheterna och ta fram en bok i hyllan som berättar om kärlek och vänskap, och sedan sätta oss i fåtöljen en stund och känna att livet kan vara väldigt bra. 

Enligt Bob Hansson är snällhet en grundbult i den mänskliga utvecklingen. Att vi har kommit så här långt beror på att vi samarbetat och varit snälla mot varandra. Vi är inte här för att vi slog yxorna i huvudet på varandra, utan för att vi bestämde oss för att låta bli. 

Vad är snällhet för dig? 

– Snällhet för mig är att möta andra människor i det skick de är just nu, precis som de är och inte som jag tror att de är. Många frågar sig om de duger och om de får "vara med". Jag har ofta gjort det och gör det fortfarande. 

Går det att vara för snäll? 

– Egentligen inte. Men den som är på väg att bli utbränd och ändå tackar ja till att jobba övertid för att vara "snäll" är verkligen inte snäll mot sig själv. Snällhet är inte samma sak som att alltid göra som andra vill, den definitionen är ett missförstånd. 

Bob Hanssons uppväxt i Helsingborg var ganska tuff. Han föddes av en nittonårig mamma på hennes arbetsplats, en tysklandsfärja. 

– Hon arbetade som kallskänka där hela livet och när hon slutade efter elvatusen arbetsdagar hade hon lägre lön än sina chefskollegor trots att hon varit där längst av alla. Arbete skapar värde, men inte alltid för den som utför det. 

Bob Hansson ansågs vara ett "problembarn" i skolan och där fanns en tuff jargong som blev allt värre upp i högstadiet. Syftet var att förminska dem som likt Bob inte riktigt passade in i gällande normer. 

– Verbala trakasserier med ironiska gliringar är svåra att komma åt. Ofta bortförklarar vi det med att allt ju bara var "på skoj". Men det är ett allvar som ledde till mycket smärta. Och det finns ingen smärta som är "på skoj". 

Som en reaktion på uppväxten har Bob Hansson i sitt vuxna liv försökt vara snäll mot sig själv och mot andra. Men det har inte alltid varit så lätt. 

– Jag var nog mindre snäll förut och har först på senare år lärt mig att acceptera den jag är, en ganska slarvig person som kan irritera och ibland göra andra illa. 

Elakhet? 

– Jag har varit elak i tidigare kärleksrelationer. Det berodde nog mycket på svartsjuka och smärta. När jag varit elak kände jag en stor skam. 

Mot ondska och elakhet ställer Bob Hansson godhet och snällhet – både på det lilla och på det stora planet. Han säger att det finns forskning som visar att om matteläraren säger till en elev att hen har en fin tröja på sig har eleven lättare att lösa en komplicerad ekvation. 

– Det finns också forskning som visar att grupper som är snälla presterar bättre än grupper med en hård och mer konkurrensinriktad kultur. 

Jätten Google undersökte i flera år vilka arbetsgrupper som är mest effektiva över hela världen men hade svårt att hitta en gemensam nämnare. Inga av de uppsatta variablerna gav utslag, säger Bob Hansson. 

– Men till slut hittade de svaret: Det handlade inte om kompetens och gruppens sammansättning, utan om snällhet. Om alla var snälla mot varandra presterade gruppen bättre. Intressant, eller hur? 

Det är inte ointelligent att ta ansvar för sina medmänniskor, att vara snäll mot dem och orka vara med dem i i smärtan.

Snällheten skapade den psykologiska trygghet som Harvardprofessorn Amy Edmonson beskriver så här: "Att man känner sig så trygg i gruppen att man vet att man inte riskerar att bli förödmjukad, straffad eller utslängd när man tar till orda." 

– Många förknippar snällhet med att man är naiv eller rent av ointelligent. Men det är inte ointelligent att ta ansvar för sina medmänniskor, att vara snäll mot dem och orka vara med dem i i smärtan. 

I år är det val och debatten har hittills inte präglats av så särskilt mycket "snällhet". Har du något råd att ge dagens politiker? 

– Alltför många politiker pekar direkt på andra och säger att de har fel. Det leder obönhörligen in i en återvändsgränd. Historien är full av exempel på detta. 

– Mitt råd till alla, även politiker, är att lyssna till den andras bästa argument och tankar – inte till de sämsta. I ett sådant klimat blir vårt kollektiva medvetande inte längre uppfyllt av det mest idiotiska som sägs, utan det mest intelligenta. Det är snällt att vara smart. 

Vi slutar som vi började, med femårige Povel. En dag gav han sista biten av sin älskade sushi till pappa Bob som sa: 

"Vad snäll du är i dag?" 

Povel svarade: 

"Jag vill vara snäll varje dag." 

Sedan log han: 

"Men det kan jag tyvärr inte vara." 

 

Fakta.Bob Hansson

Ålder: 47,5 år. 

Familj: Sonen Povel, fem år. 

Bor: Stockholm och Malmö. 

Gör: Författare och föreläsare. Bob Hansson har gett ut nio egna verk, diktsamlingar och romaner. Han medverkar regelbundet i "Tankar för dagen" som sänds tidigt på morgonen i Sveriges Radio. Har aldrig fått så mycket respons som efter de där få radiominuterna. 

Bakgrund: Uppväxt i Helsingborg. Har mediterat sedan tonåren för att få ett bättre liv. 

Aktuell: Med boken "Tankar för dagen -en manual för ett snällare liv" (Ordfront)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.