Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Bryt tystnaden kring missfall”

Bättre kunskaper om missfall hos vårdpersonalen, och ett bättre omhändertagande av kvinnorna, minskade kraftigt läkarbesöken i mödravården i Skaraborg.

Att mista ett barn under graviditeten är en stor förlust för de flesta kvinnor. Sorgen kan liknas vid den som drabbar när en anhörig avlider, säger Annsofie Adolfsson, barnmorska sedan tjugofem år och forskare verksam vid Högskolan i Skövde.

– Skillnaden är att sorgeprocessen oftast är kortare vid ett missfall.

Många kvinnor är med om missfall, men det pratas sällan om det. Ungefär tjugo procent av de drygt 100 000 kvinnor i Sverige som föder barn varje år har tidigare varit med om ett missfall. Oftast sker missfallet redan tidigt i graviditeten, innan paret ens har berättat för någon utomstående.

– Att det går fel någon gång är inte konstigt, det är miljontals celldelningar som ska gå rätt. Men för det enskilda paret som upplever detta är förlusten ofta mycket stor, säger Annsofie Adolfsson.

Kvinnan kan känna att hon mister en del av en sin identitet, som gravid och som blivande mor. Hon kanske har längtat efter att gå med stor mage på sommaren, planerat hur projektet på jobbet ska avslutas och när hon ska vara föräldraledig.

– Hon har inte bara förlorat sitt foster, utan också sina drömmar kring barnet och framtiden. Det är viktigt att förstå.

För några år sedan disputerade Annsofie Adolfsson på en avhandling som bygger på intervjuer med kvinnor som drabbats av missfall före vecka 16 i graviditeten. Resultaten visade att de ännu fyra månader efter missfallet uppvisade olika symtom på sorg, och kände sig övergivna både av sin partner och av vården.

Avhandlingen förändrade riktlinjerna i hela Skaraborgsregionen för hur barnmorskorna vid mödravårdscentralerna ska möta kvinnor som har fått ett missfall. De nya riktlinjerna går bland annat ut på att uppmärksamma och hjälpa kvinnan att bearbeta de känslor som missfallet väcker och att prata om sorgen. Det, och den kunskap som barnmorskorna nu har om tidiga blödningar och missfall, har drastiskt minskat läkarbesöken på mödravården i hela regionen. Riktlinjerna är på väg att införas i hela Västra Götalands län.

– Att bryta tystnaden kring missfall både i samhället och inom vården är jätteviktigt. Vården är tyvärr inte alltid beredd på kvinnans sorg. För vårdpersonalen, som ofta är pressad, kan det vara ”ett missfall till”. Kanske har de samma dag redan mött fyra kvinnor som har fått missfall.

Om kvinnan upplever att hon får ett dåligt bemötande är det risk för att den känslan finns kvar när hon blir gravid igen, säger Annsofie Adolfsson. Hon tycker även att man ska berätta ganska snart för sina närmaste att man väntar barn.

– Dela glädjen direkt. Då blir det mycket mer naturligt att berätta om det uppstår problem under graviditeten. Drabbas man av missfall behöver man inte hitta ursäkter om varför man inte är sig själv eller varför man är borta från arbetet. Det kan underlätta i sorgen.

– Många kvinnor har varit med om detta, och att höra om andras erfarenheter kan också göra att man känner sig mindre ensam.

Mindre ceremonier kan också hjälpa till i sorgearbetet.

– Vid sena missfall kremeras ju fostret och begravs i en minneslund. Men när graviditeten slutar tidigare vet jag att vissa kvinnor planterar ett träd eller en blomma, en del skriver ett brev till barnet de mist. Att göra något konkret kan göra det lättare att gå vidare.

Missfall

• Om en graviditet avbryts av sig själv före utgången av graviditetsvecka 22 räknas det som missfall, på fackspråk heter det spontan eller ofrivillig abort. Åttio procent av alla missfall sker före vecka 12. Ett missfall efter vecka 22 kallas för sent missfall. Fördröjt missfall (eller missed abortion) innebär att fostret dör utan att kroppen stöter bort det direkt.

• Cirka 20 procent av alla kända graviditeter slutar med missfall. Men mörkertalet är stort, de flesta missfall sker så pass tidigt att kvinnan inte ens upptäcker det.

• Ofta hittar man ingen förklaring till missfallet. De vanligaste kända orsakerna till missfall är defekter hos foster (ofta kromosomrubbningar), defekter i livmodern, moderkakan eller livmoderhalsen eller vissa underlivsinfektioner.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.