Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Dataprofessor som hyllar hantverket

Han är professorn som binder böcker för att bli bättre på digital design och en bättre forskare. Jonas Löwgren har länge klagat över hur praktiskt kunnande undervärderas i det svenska utbildningssystemet.

Jonas Löwgren undervisar och forskar om hur man kan göra digitala produkter bättre att använda.

– Mer och mer inser jag hur kunskap i ett klassiskt hantverk är till nytta i den processen.

Han har arbetat i universitetsvärlden i nästan hela sitt liv. I slutet av 1980-talet började han forska kring utformningen av digitala tjänster och produkter. I dag är Jonas Löwgren professor i interaktions- och informationsdesign vid Linköpings universitet.

– Jag har haft en ganska traditionell teoretisk karriär, fast i grunden är mitt yrke och forskningsområde praktiskt-estetiskt. Vi sysslar med en sorts hantverk, fast i den digitala världen.

Läs även: ”Mycket av vår identitet finns i handen”

För åtta år sedan började Jonas Löwgren binda böcker för hand. Då hade han formgett flera böcker. Men när de kom från tryckeriet stod han där med en halvtråkig produkt som var limmad i ryggen, ganska ful och inte så trevlig att hålla i, säger han.

– Jag kände att jag ville behärska en boks tillkomst från början till slut och kom för åtta år sedan i kontakt med ett amatörbokbindarsällskap i Eksjö där jag bor. Sedan köpte jag en gammal bokbindares utrustning och nu håller jag till hemma i vårt gästhus.

På vilket sätt berikar hantverket ditt yrkesliv?

– För att komma på innovativa idéer och bra lösningar gäller det att förstå och erfara det material du arbetar med. Det är en gammal sanning inom hantverk, och den är precis lika sann om du arbetar med digitala produkter.

Att rita på papper eller flytta omkring klisterlappar på väggen hjälper dig att skapa variationer av sådant du redan känner till, men när du börjar försöka ”bygga” så hittar du de nya möjligheterna.

Vad säger kollegorna?

– En del rynkar på näsan och tycker att det bara handlar om en hobby, men en del förstår vad jag talar om. De ser, och har själva upptäckt, att teori och praktik hör ihop.

Så berättar Jonas Löwgren om idén han fick för två år sedan om att kombinera bokbinderi och digital design. Han ville binda en bok som själv, utan kameror, kunde tala om vilken sida läsaren befinner sig på. Efter en rad försök hittade han så småningom en lösning med ljuskänsliga komponenter på pärmens insida och ett system av små hål i boksidorna.

Men sidorna är ju redan paginerade och då vet läsaren ändå var hen är?

– Jo, men tänk till exempel att du sitter och tittar i en fotobok i soffan och boken är kopplad till hemmets multimedieanläggning. När du kommer till en viss sida, som kanske visar ett vattenfall i Sydamerika, så hör du regnskogens ljud och det forsande vattnet runt dig.

– Eller så kanske du sitter på ett fik och läser en filosofisk bok och kör fast på en viss sida. Boken är kopplad till en app som visar vilka andra som läser just den här boken och som är på ungefär samma ställe i boken. Då kan du kontakta någon av dem för att diskutera avsnittet där du kört fast.

Inom Jonas Löwgrens yrkesområde är det vanliga att utgå från ett visst ändamål när en produkt eller en tjänst ska skapas, säger han.

– Det kanske är en dödfödd idé att försöka lansera en bok som talar om vilken sida läsaren är på. Men poängen med exemplet är snarare att visa vad som händer om du arbetar på ett annat sätt, genom att utforska materialets möjligheter.

– Och för att göra det behöver du hantverkskunnande. I det här fallet handlade det om bokbinderi och programmerbar elektronik. Sedan visar det sig ofta vad man kan använda de nya möjligheterna till.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.