Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/de-forskar-pa-karleksrelationer-senare-i-livet-det-blir-en-otrolig-skillnad-i-psykologiskt/

INSIDAN

De forskar på kärleksrelationer senare i livet: ”Det blir en otrolig skillnad i psykologiskt välbefinnande”

Forskarkollegorna Peter Öberg (vänster) och Torbjörn Bildtgård (höger) har sedan 2013 bedrivit flera forskningsprojekt tillsammans om relationer bland äldre.
Foto: Jenny Ingemarsson

Trots en relativt stor andel som bor ensamma finns en mer positiv bild av intima relationer bland äldre i Sverige än i andra länder.

Det menar forskare som studerat relationer och intimitet hos den äldre befolkningen. Och att äldres relationer mest handlar om vänskap är en fördom, menar forskarna.

– Våra studier visade att sexuell attraktion var en förutsättning för att inleda en ny relation på äldre dagar, säger professorn Peter Öberg.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.