Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/de-tar-hasten-till-hjalp-for-att-halla-rent-i-naturen/

Insidan

De tar hästen till hjälp för att hålla rent i naturen

Bild 1 av 2 Jenny Paulsson på hästen Ivar plockar upp skräp i skogen. Erika Wiechel på hästen Snaedis spanar efter mer i bakgrunden.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 2 Jenny Paulsson på hästen Ivar och Erika Wiechel på hästen Snaedis delar på plockpinnen och hjälps åt att samla skräp i skogen.
Foto: Paul Hansen

De rider och plockar samtidigt skräp i naturen. Karin Strandberg från föreningen Lära med djur är initiativtagare och kallar aktiviteten för ”Pick and ride”. Hon hoppas kunna inspirera andra ryttare att göra likadant. 

Karin Strandberg och kollegan Hanna Askered sitter redo på sina islandshästar Tigge och Askur när DN kommer till gården i Ledinge, i utkanten av Vallentuna norr om Stockholm. Tillsammans driver de gården och den ideella föreningen Lära med Djur. Vi går tillsammans upp till en skogsdunge några hundra meter bort.

Bland träden rider ett gäng unga tjejer runt och plockar skräp med hjälp av ett verktyg som ser ut som ett slags griptång. 

”Pick and ride” kallas aktiviteten och det är Karin Strandberg som kommit med idén. Det liknar på många sätt ”ploggning”, som går ut på att kombinera joggning med skräpplockning. Den enda skillnaden är att det här görs från hästryggen. Förutom att det är ett initiativ för att få fler att engagera sig i skräpplockning, kan det också fungera som ett slags träningsform. Eftersom det är en bit till marken från hästryggen måste ryttaren böja kroppen och anstränga sig för att plocka upp skräpet.

– Vi vill bara inspirera så många som möjligt att engagera sig i miljön på de sätt de kan. Har man då en häst att tillgå är det ju toppen om man kan plocka skräp samtidigt som man rider. Man kanske inte alltid tänker på att plocka upp skräp man ser i naturen, men om man skapar en aktivitet av det tror jag att tanken kommer att sätta sig, säger Karin Strandberg.

Karin Strandberg och Hanna Askered. Foto: Paul Hansen

Handledaren och ridpedagogen Jenny Paulsson är också med och plockar skräp i dag. Hon rider på en liten vit islandshäst och håller i en gul plastpåse fullproppad med skräp.

– Jag tycker att det är roligt, och att det här är ett väldigt bra initiativ. Vi hittar alltid så otroligt mycket skräp när vi är ute, säger hon.

– Jag har börjat tänka på att plocka upp skräp så fort jag ser det i naturen sedan vi började med det här, jag har fått in det i mitt vardagliga tänk och det tror jag att våra elever också har, säger Hanna Askered.

Karin Strandberg vill samtidigt påpeka att det så klart är viktigt att man i första hand tänker på hästens säkerhet och individuella förmåga. Att man inte plockar upp skräp som kan skada hästen och att man ser till att hästen är trygg i situationen.

– Jag tänker att vi alla gemensamt måste engagera oss och inte förlita oss på att någon annan plockar upp det andra tappat. Våra elever är väldigt miljömedvetna och tycker att det är viktigt, säger hon. 

Att se den personliga utvecklingen hos våra elever är fantastiskt.

Lära med djur är en ideell förening som vänder sig till barn och ungdomar med olika funktionsvariationer. På gården drivs både ridskola och en daglig verksamhet för de unga. Förutom hästar finns där både kaniner och marsvin som är beroende av omvårdnad, tillsyn och skötsel. Eleverna hjälps åt att ta hand om djuren och utför även andra sysslor på gården.

Målet är att erbjuda eleverna en möjlighet att höja sin livskvalitet och att utvecklas. Föreningen grundades av Hanna Askered som tidigare arbetat som rid- och djurlärare inom gymnasiesärskolan. På gården är det hon som har hand om ridskolan.

– Jag har träffat den här målgruppen mycket och sett potentialen hos barnen, men också hur orättvist de ibland blir behandlade. I vissa fall skär man ner på resurser för de barn som verkligen behöver det. Det är så tragiskt att man sätter de här barnen i ett fack och att de inte får bestämma över sina liv, säger hon.

Karin Strandberg. Foto: Paul Hansen

Den dagliga verksamheten är en LSS-insats och drivs av Karin Strandberg. Även hon har jobbat i en gymnasiesärskola, som biträdande rektor, och har även undervisat i bland annat biologi, djur och naturkunskap.

– Att se den personliga utvecklingen hos våra elever är fantastiskt. Det är många av dem som har svårt för att vara i en stor grupp. Hit får de komma och ta hand om våra hästar i lugn och ro med stöd och hjälp av vår personal.

I den dagliga verksamheten används hästarna och djuren i pedagogiskt och terapeutiskt syfte. Att kombinera inlärning med djurens närvaro har varit ett framgångsrikt koncept, enligt Karin Strandberg. Det viktiga är att de elever som kommer till gården ska få göra det som motiverar dem, efter behov och förmåga.

Läs mer: Ploggning – den ”stora” svenska träningstrenden som svenskarna knappt känner till