Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Den sanna bilden av familjelivet

På Facebookgruppen "Family Living - the true story" lägger medlemmarna ut ocensurerade bilder från den kaotiska vardag som många föräldrar känner igen sig i men få pratar högt om. Nu har delar av innehållet också blivit bok. I "Orka torka" skildras dammråttor och tvättberg med värme och humor.


Foto: Lotta Sjöberg

– Välkommen hem till mig. Så här ser det ut i verkligenheten.

Serietecknaren och illustratören Lotta Sjöberg öppnar ytterdörren och visar in i familjens hall i egnahemsvillan i Hägersten.

Här trängs skor, ytterkläder, hjälmar, leksaker, mössor och alla andra prylar som man hittar hos en helt vanlig småbarnsfamilj. Här finns ingen dold förvaring, inga smarta lösningar, inga inbyggda praktiska garderober. Här lyser ”ljust och fräscht” med sin frånvaro.

Och det var detta som Lotta Sjöberg ville skildra när hon för några år sedan började fotografera sitt hem.

– Jag kände att jag blev så irriterad på alla dessa inredningsreportage vi matas med hela tiden. De är som en sorts recept på en lyckad tillvaro. Jag blev sugen på att göra ett motståndsreportage.

Just då hade Lotta och hennes familj översvämning i källaren och det fattades luckor på skåpen i köket.

– Vi hade precis flyttat hit och allt var ganska kaotiskt. Men jag gick runt och fotade allt det där och efteråt så skrattade jag. Det var så skönt att inte vara kritisk till familjens och hemmets tillkortakommanden utan kunna ha kul åt det.

Lotta la upp sitt ”inredningsreportage” på Facebook och fick massor av respons från sina vänner. Och ganska snart började fotona spridas bland personer hon inte kände. Folk som hade sett hennes bilder och tyckte att de var roliga och befriande började höra av sig och till slut bestämde hon sig för att starta en Facebookgrupp. Tillströmningen var snabb, i dag har gruppen över 30 000 medlemmar som delar med sig av haverier och katastrofer, av sin oförmåga och sina tillkortakommanden.

– Att ha ett välstädat och fint hem ingår i en apparat av framgångssaga, säger Lotta Sjöberg. Man ska vara den där perfekta normfamiljen med tre barn och föräldrar som jobbar heltid men som ändå har full kontroll på tvätt, disk, damm och prylar.

Genom åren har medlemmarna gemensamt lagt upp åtskilliga tusentals bilder med tillhörande kommentarer som vittnat om självdistans och humor.


”Skubbförvaring gör det roligt för barnen att hålla ordning.” Foto: Emma Trift

Det finns ett tabu mot att exponera det stökiga hemmet, men Lotta tror att det är just detta som triggar folk.

– Det är en revolt, en antihusmorskampanj. Suget är så stort för att vi inte får se de här bilderna någon annanstans. Vi städar ju även när vi ska ha våra närmaste vänner på besök. Men orkeslösheten måste också visas upp ibland.

Tonen i gruppen är humoristisk och vänlig. Vid några tillfällen har det dykt upp folk utifrån, personer som inte själva är aktiva i gruppen och som har lämnat kritiska kommentarer om bilder. Kommentarerna har gått ut på att föräldrar som har det så smutsigt och stökigt borde anmälas till socialen eftersom barnen far illa.

– Men det är ingenting som jag håller med om. Och jag har sett varenda bild som har lagts upp. Snarare har jag blivit skrämd när någon lagt upp en bild där de velat visa hur de bestraffat sina barn som stökat runt genom att bort alla deras leksaker, eller tömma deras rum. Det tycker jag är läskigare. 

De allra flesta som hänger på forumet är kvinnor med familj. Själv tycker Lotta att inläggen där ensamstående vuxna som visar upp sitt stök är allra roligast.

– För vuxna som stökar och inte klarar av att hålla ordning är nästan mer tabu än barnfamiljers kaos. Stökiga singlar är extra befriande.


 Foto: Lotta Sjöberg

Lotta får många meddelanden privat. Personer som tackar för att hon och gruppens medlemmar vågar visa upp verkligheten som den är. Meddelande från äldre personer som säger att så här hade aldrig gått att göra på deras tid för då var idealen för hur familjelivet skulle levas och hur en husmor bete sig så mycket starkare.

– Gruppen och boken är en nutidsdokumentation och jag hoppas att när gruppen läggs ner så ska vi ändå kunna bevara innehållet för framtiden. Bilderna berättar om vår vardag och vår tillvaro. Det finns så berättelse i varje ögonblick.

Hur har arbetet med "Family living – the true story" och "Orka torka" påverkat ditt eget liv?

– Jag har märkt att våra vänner blir mindre nervösa om vi kommer hem till dem utan att de har städat. De vet ju att vårt hem kan se ut lite hur som helst. Resultatet är ju att man vågar umgås lite mer otvunget, att man kan bjuda hem folk när man har lust utan att behöva ha det superstädat.

Kraven i umgänget minskar. Men för Lotta har det även mer konkreta betydelser. Hon berättar att hon under uppväxten och som ung vuxen var en typisk ”duktig flicka”. En som hade extremt höga krav på sig själv, hade högsta betyg, ville att allt hon gjorde skulle bli perfekt och som absolut inte ville ta hem vänner om hemmet inte var i perfekt ordning.

– De här självkraven gjorde faktiskt att jag tillslut blev utbränd.

Lotta gick i KBT och några av övningarna gick ut på att bjuda hem folk med tvätten liggande framme och utan att städa.

Det här var länge sedan men Facebookgruppen har lett henne vidare i arbetet med sig själv.

– Sedan vi startade gruppen har jag blivit ännu bättre på att släppa kravet på perfektion och på att acceptera det kaos som uppstår. Det är bra för hela familjen.

Barnen kan ha sina pysselprojekt pågående under flera dagar. Lotta känner inte att hon måste städa bara för att det ska komma en hantverkare eller för att barnen har med sig kompisar hem. Familjen låter allt vara, och städar sedan gemensamt.

– Kanske kan man tycka att det är mindre funktionellt eller opraktiskt att ha det stökigt, men för oss är det inte så. För oss blir livet enklare.


”Bolibompa” Foto: David Neuschutz

För Lotta har processen handlat om att gå från en dömande blick till en betraktande blick. En del av missionen är att skapa en ny blick på hemmet och vardagstillvaron.

– Jag försöker se vad det är som pågår i mitt hem snarare att fokusera på vad det är som gått galet. Och att se på tillvaron med humor.

Lotta tycker inte att det är märkligt att det finns familjer där man strävar efter ordning hela tiden. Det hon vänder sig emot är att normerna kring ordning och reda är så starka, och att acceptansen för olika livsstilar är så liten.

– Jag vill se en bredare bild av vad som är acceptabelt och vad som fungerar. Vem har bestämt vad som är ett bra familjeliv? Det är väl upp till varje familj och individ.

Fakta.Lotta Sjöberg

Ålder: 40

Bor: Hus i Hägersten

Familj: Maken och tre barn

Gör: Arbetar som illustratör och serietecknare

Tidigare produktion i urval:

"Bebisbekännelser" (DN Förlag 2005), "Family living. Den ostädade sanningen" (Bonnier Fakta 2011)

"Det kan alltid bli värre" (Galago 2014).

Aktuell: Redaktör för "Orka torka. Motståndsinformation från Facebookgruppen "Family living - the true story" (Galago).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.