Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Det är viktigt att ta spelet på stort allvar”

Matematikprofessor David Sumpters specialitet är egentligen myrkolonier och fågelflockar. Men sonen fick honom intresserad av fotboll – och lagom till EM har han skrivit en bok som handlar om fotbollens matematik.

Vi hämtar upp professorn utanför hans arbetsplats vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala för att köra ut till en fotbollsplan där han kan visa oss några av sina trick.

Det är på den här planen som han tränar sin elvaårige son Henry som egentligen var den som fick honom att på allvar intressera sig för fotboll.

Foto: Jonas ErikssonEftersom David Sumpter är professor i tillämpad matematik har han nu skrivit en bok om sina två stora intressen i livet. Den har fått titeln ”Mer än en sport – fotbollens matematik”.

David berättar att han själv aldrig varit särskilt bra på att spela boll. Sonen däremot visade ett jättestort intresse och ett starkt driv redan vid fem års ålder.

– Det gjorde att jag blev inblandad tack vare det system som man har i Sverige där man låter föräldrarna träna sina barns lag, säger David och berättar att sonens intresse och talang kommer från mammans sida.

– Hon är väldigt duktig på alla sporter, och hon är väldigt tävlingsinriktad, säger han och ler.

Du skriver att dina gamla vänner som har sett dig spela kommer att skratta högt när de upptäcker att du har skrivit en bok om fotboll.

– Ja, och det har de gjort nu, säger David, som tycker att det är särskilt roligt att engagera sig i de lag som inte består av de allra ”bästa” spelarna.

Han är mer intresserad av att se hur alla kan utvecklas. På frågan om han tycker att det är för litet lek så svarar han absolut nej.

– För mig är det viktigt att man tar spelet på stort allvar. Men jag tycker inte att man bara ska fokusera på elitnivån. Alla ska kunna vara med, samtidigt som det är kul att försöka få till ett så bra lagspel som möjligt med de resurser som man har.

David har tagit med sig en pärm där han samlat några olika speluppställningar som han sedan kompletterar med siffror och streck.

Det är när en teori möter den verkliga världen som det händer något inom vetenskapen, menar han.

– Matematik är en vetenskap om mönster, och fotboll är fullt av mönster.

David tar hjälp av statistik för en hel säsong för att visa hur olika passningsnätverk har fungerat på planen. Det gör att han kan se mönster som experterna som sitter i tv-soffan inte alltid ser.

• Läs mer: ”Irländarna hade en plan – till skillnad från Sverige”

Till sina fotbollspojkar säger han ofta att de ska ”arbeta som myror”. Det kan bero på att han som matematikprofessor bland annat har studerat myrkolonier.

Jag tycker att coacherna ska prata mer taktik med sina spelare, och att de ska göra det redan i tidig ålder.

Vad han menar är att ett lag är mer än summan av sina olika delar.

– Vad man måste förstå är att det inte är som ensam spelare som man är viktig. Om man har en spelare som vill visa upp sig så kollapsar systemet och det går sämre för alla, även den enskilda spelaren. Precis som i en myrkoloni.

Det är en filosofi som kallas ”totalfotboll” och som det nederländska landslaget var först med att anamma.

Det går faktiskt att använda matematik för att förklara både hur myror beter sig och hur ett fotbollslag fungerar, menar David Sumpter och berättar hur Barcelonas mittfält tidigare fungerade geometriskt.

De använde en spelstil som kallas tiki-taka och som bygger på att spelarna placerar sig så att de bildar trianglar som kopplar ihop laget. Det gjorde att de kunde passa bollen snabbt mellan sig samtidigt som de avancerade och på så vis skapade en obalans hos motståndaren.

– Trianglarna gjorde att de hela tiden hittade utrymme att passa varandra mellan de andra spelarna när de avancerade mot mål. Om en står här, en står här och en där, säger David och visar hur de i så fall kan passa varandra mellan spelarna i det andra laget.

Foto: Jonas ErikssonFoto: Jonas Eriksson

Att det verkligen skapade utrymme för Barcelona kunde han se när han tittade närmare på några av Barcelonas mest framgångsrika matcher.

– Det är inte så att spelarna har tränat genom att följa ett matematiskt diagram. De har testat och lärt sig av vad som fungerar. På så vis har de skapat komplicerade mönster som de inte är medvetna om själva.

Det som gör fotboll till en sådan levande sport är att system som tiki-taka inte fungerar i all oändlighet.

– Det finns ingen ultimat spelstil eftersom motståndarna hela tiden försöker lista ut hur de kan bryta den.

En annan framgångsrik spelstil stod Leicester City för i förra säsongen i Premier League. De spelade en helt annan stil än Barcelona genom att i stället slå djupledsbollar, berättar David. Eftersom han har haft tillgång till data om laget och deras uppspel har han kunnat visa hur de åstadkom längre djupledsbollar än något annat lag.

– Genom att sparka bollen rakt fram så sätter de hård press på motståndarna. Så snart laget har bollen, så är det en spelare som löper i mitten, och bollen går direkt upp till den spelaren.

Deras spelstil kanske inte är lika vacker som Barcelonas, men den är framgångsrik. Och det finns en matematik som ligger bakom även den, menar David som med hjälp av några grafer visar att det är många lag som slår bollen långt.

– Men det som utmärker Leicesters spel är att de slår direkt upp i mitten av planen. De flesta slår ut till kanterna först. Till exempel Sverige.

Det beror på att man vill ha ut bollen till sidorna, för att sedan slå in den till Zlatan som befinner sig i mitten.

– En skillnad är att Leicester City inte har någon lika stor spelare. De har Jamie Vardy som de slår bollen till.

• Läs mer: Elitfotboll ställer stora krav på hjärnans förmågor

Okej, så vad har antalet skott på mål med matematik att göra?

David förklarar att tidpunkten för mål alltid är slumpmässig.

Och att det är just oförutsägbarheten som gör lagsporter som fotboll så spännande. Det räcker med att man tittar bort i några sekunder för att man ska missa ett uppspel och ett mål. Även om det finns många faktorer som bestämmer hur ofta ett lag ska göra mål, så kan ett mål inträffa när som helst under en match. Extrem slumpmässighet är lättare att förutsäga, enligt David.

– Jag brukar tänka att tre mål är genomsnittet för en fotbollsmatch. Och att två tredjedelar av målen sker av en slump. Det har man sett i Premier League.

Det gör att man kan tänka att ett mål går till det bästa laget. Och de andra två delas slumpmässigt mellan de båda lagen, oavsett vilket som är det svagare.

– Under en match finns det alltså en bra chans för det sämsta laget att vinna. Det är därför som det alltid är spännande att gå på en match, för att de alltid finns en chans att det sämre laget ska vinna.

Under en säsong, däremot, när man plussar ihop alla mål så är det ganska troligt att det bästa laget ska vinna.

Finns det en risk att en fotbollsspelare krånglar till det för mycket genom att börja tänka matematiskt på spelet?

– Nej, jag tycker att coacherna ska prata mer taktik med sina spelare, och att de ska göra det redan i tidig ålder. De flesta spelarna är väldigt intelligenta, säger David och säger att det faktiskt finns studier som visar att de har en något högre intelligens än genomsnittet, åtminstone när det kommer till den visuospatiala (rumsliga) förmågan.

Foto i text: Jonas Eriksson

Fakta. David Sumpter

David Sumpter, ursprungligen från London, är 42 år och professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet.

Hans intresse för programmering började när han var nio år och hans föräldrar köpt en persondator. Han var också intresserad av statistik och studerade tabeller och matchstatistik i fotbollsböcker.

Sedan han doktorerat i matematik hamnade han i Oxford, men sökte sig så småningom till Umeå.

Redan vid 32 års ålder fick han sin matematikprofessur i Uppsala, där han bor med sin fru Lovisa och två barn.

Aktuell med boken ”Mer än en sport – fotbollens matematik” som utkommer på Volante förlag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.