Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Det kommer fler och fler föreningar som tittar på moln”

Sommaren innebär högsäsong för alla molnintresserade. I synnerhet i Sverige där vi har ett sådant växlande väder. Det menar meteorologen Lars-Göran Nilsson, som också har skrivit en bok om molnskådning.

Det var den brittiske apotekaren och amatörmeteorologen Luke Howard som 1802 klassificerade och namngav molnen. Det inspirerade konstnärer som målade molnlandskap i olika former och färger, säger Lars-Göran Nilsson, som är meteorolog och författare till flera väderböcker.

Hans senaste bok ”Moln” kom ut i augusti förra året och behandlar molnhimlen ur ett vetenskapligt, konstnärligt och kulturhistoriskt perspektiv.

Lars-Göran berättar hur det gick till när prins Eugen målade den berömda tavlan ”Molnet” som hänger på Waldermarsudde i Stockholm.

– Det började med att han skulle göra en sol i mitten av tavlan. Men så tyckte han att den blev för liten. I stället gjorde han då ett upptornat cumulusmoln, eller stackmoln.

Läs även: ”Himlen fungerar lite som en tv”

Det är alltså ett påhittat moln på den berömda tavlan. Kanske blev det ett stackmoln för att det är relativt enkelt att avbilda: slätt undertill och bubbligt på ovansidan.

Att stackmolnen uppstår när det är vackert väder gör dem särskilt populära, tror Lars-Göran.

– Även om de snabbt kan växa till sig och ge upphov till regnskurar och åska.

Stackmolnet är ett typiskt sommarfenomen som kommer av att solen värmer marken och gör att den varma luften stiger. När den kommer högre upp så kondenseras vattenångan och det bildas vattendroppar som blir till stora moln.

Nu är det högsäsong för molnskådning och Lars-Göran berättar att han har skrivit en artikel som snart kommer i tidningen Allt om vetenskap som handlar om denna växande rörelse.

– Det kommer fler och fler föreningar som tittar på moln, fotar och delar med sig på nätet. Men det kan lika gärna handla om att man bara lägger sig i hängmattan, tittar upp och fantiserar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.