Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Det livsbejakande lockar”

Foto: Eva Tedesjö

Fram till för två år sedan var Stefan Johansson kristen utan att tänka särskilt mycket på det. En kväll i köket bestämde han sig för att konvertera till katolicismen – utan att först själv förstå varför. Sedan dess har tron fått en nyvunnen plats i hans liv.

Under studietiden i södra Tyskland, i mitten av 1990-talet, klev han en första advent för första gången in i en katolsk kyrka. ”Vacker, men folktom”, så minns Stefan Johansson den.

Han hade vuxit upp söder om Stockholm i en familj som med svenska mått mätt deltog i gudstjänst relativt ofta. De var medlemmar i Svenska kyrkan och gudstron var en självklarhet för Stefan Johansson. Lika självklart som att se hockeymatcher på tv, säger han.

Stefan Johansson som i dag är 43 år, reflekterade inte särskilt mycket över sin religion, den bara fanns där. Inte heller premiärbesöket i en katolsk kyrka väckte någon särskild tanke eller känsla.

Under studietiden i Tyskland kom katolicismen närmare när Stefan träffade sin blivande fru. Hon var katolik, och de fyra barn som paret nu har i sin villa i Segeltorp är alla döpta i katolska kyrkan. Stefan Johansson har dock förblivit protestant och medlem i Svenska kyrkan fram till sin konversion på skärtorsdagen 2012. Beslutet att bli katolik kom ett år tidigare.

– En kväll när jag stod i köket och lagade mat sa jag till min fru att jag ville bli katolik. Jaha, vad kul, sa hon, varför då? Det är jag inte riktigt klar över, svarade jag. Det hela var mycket skumt, för jag visste verkligen inte varför jag ville konvertera. Men det var en stark impuls. Det måste ske nu, kände jag, säger Stefan Johansson och knäpper med fingrarna när han uttalar ordet ”nu”.

Nästa dag gick han till den katolska kyrka där tre av hans barn blivit döpta. I ett samtal med prästen berättade Stefan samma sak: ”Jag vill konvertera”.

– Prästen reagerade likadant som min hustru och frågade också om mitt intresse berodde på påtryckningar hemifrån, men jag sa att katolicismen känns som en magnet som drar i mig, antingen följer jag eller inte. Och jag vill inte avstå.

Ett halvår senare började Stefan att delta i undervisning i Sankta Eugenia församling i Stockholm, där han fick studera katolicismen. En chans för honom att fundera över vad det egentligen var som han ville konvertera till.

– Då inleddes också ett intellektuellt övervägande och jag frågade mig själv varför jag ville detta. Det största skälet var att ursprungskyrkan, kristendomens rot, ju är katolska kyrkan. Det blev viktigt för mig.

På skärtorsdagen den efterföljande våren gick Stefan Johansson och alla andra konvertiter fram till altaret och svarade prästen, inför församlingen, att han nu trodde på Gud enligt den katolska kyrkans modell.

– Då var jag så pass förberedd att jag inte kunde få någon emotionell chock. Men nästa steg, att konfirmera mig, blev en större upplevelse. Då var jag inte lika förberedd och biskopen var på plats. Att då tänka på hur man har gjort samma procedur i 2000 år blev väldigt stort för mig.

Vad har förändrats i ditt liv sedan du blev katolik?
–  Jag har börjat läsa mer och intellektuellt underbyggt min tro. Det finns ofantligt mycket lärdom inom katolska kyrkan. En annan sak som har förändrats är hur jag betraktar människor runt omkring, jag har blivit mer uppmärksam och alla är vackrare nu.

Nu när du har konverterat, vad är det som fortsätter att locka med katolicismen?
– Det livsbejakande och det tillåtande. Jag vet inte hur det skiljer sig från Svenska kyrkan, men nu är det i den katolska kyrkan jag rör mig och det har fått mig att inse hur viktigt det är för människan att träna och öva sina andliga krafter, precis som att man behöver motionera.

Du är nu medlem i en församling, vad betyder den nya samhörigheten för dig?
– Jag har en plats att gå till där jag kan träna mina andliga förmågor och min lyhördhet. Men för mig är inte själva kyrkan det viktigaste, jag har inte ett vardagligt liv och ett söndagsliv, katolicismen har öppnat mina ögon för det faktum att Gud finns i allt.

Blundade du förr?
– Nej, men jag var med om mycket utan att begripa meningen. Jag säger inte att jag har blivit smartare nu, men jag har blivit mer vaken för tillvarons komplexitet. Livet är inte en gåta man kan lösa.

Katolska kyrkan får ta en hel del kritik, inte minst på grund av alla de fall av pedofili och övergrepp mot barn bland präster som har uppmärksammats. Leder det till att du måste försvara din kyrka?
– Det sakliga som har skett kan man inte annat än att fördöma, men jag själv behöver inte försvara kyrkan. Det finns inget att försvara i dessa hemskheter – tvärtom är det bra att de har uppdagats. Man måste minnas att det är individer som har begått fel, inte kyrkan. Så klart är det illa för kyrkan precis som det är illa för en kommun att ha ett fifflande kommunalråd, men en kollektiv stämpel är fel oavsett vad det gäller.


Om katoliker jämförs med protestanter, är katoliker mer konservativa?
– Nej.

Vad är ni mer av?
– Sorglösa. Det centrala för katoliker är Guds nåd, och att det finns förlåtelse för alla. Överallt där den katolska solen skiner finns glad musik och goda viner.

Biktar du dig?
– Ja, jag ville bli katolik men vad jag gör av min tro är inget självgående. Man kan inte injicera en centiliter katolicism i blodet och sedan vara klar. Frågan om vad synd är ska jag fundera på hela livet, då är bikten en underbar institution eftersom uppriktig ånger är en förutsättning för förlåtelse. Det är trendigt att säga ”jag ångrar inget”, det håller jag inte med om. Man kan ångra mycket och jag anser att det är hälsosamt.

Ångrar du att du inte blev katolik tidigare?
– Nej. Och ja. Jag kunde inte bli det tidigare, jag tog steget när jag kunde, när det blev meningsfullt.

Fakta: Världens största kristna kyrka

Katolska kyrkan, också känd som Romersk-katolska kyrkan, är världens största kristna kyrka och religiösa samfund.

Det finns cirka 1,2 miljarder katoliker i världen.

Katolska kyrkan menar sig vara grundad av Jesus och betraktar biskopen av Rom, det vill säga påven, som aposteln Petrus direkta efterföljare. Petrus tilldelades enligt katolsk tro överhöghet över de andra apostlarna av Jesus.

Den nuvarande påven är Franciskus.

Katolska kyrkan har existerat i Sverige sedan 800-talet och företräds i nutid formellt genom Stockholms katolska stift.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.