Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Det oroar sig blivande föräldrar för i onödan

I sin nya bok ”Praktika för blivande föräldrar” gör immunologen Agnes Wold och specialistbarnläkaren Cecilia Chrapkowska gemensam sak i att reda ut i den uppsjö av råd som ges till nyblivna föräldrar. Med vetenskapen till hjälp försöker de slå hål på en del myter om vad som är bäst för barnet.

Att få barn är en omvälvande tid för föräldrar. Men förutom att plötsligt ansvara för ett nytt litet liv och den ständiga tröttheten överöses de nyblivna föräldrarna också av mängder med råd, rön och frågor från alltifrån myndighetspersonal till vänner och bekanta på sociala medier.

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska har i sin nya bok ”Praktika för blivande föräldrar” försökt reda ut en del av de påståenden som föräldrar behöver ta ställning till. Till sin hjälp har de använt forskning på ämnen som rör allt från föräldraledighet till amning, prylar och infektionsrisker.

– Bevisligen är folk sjuka av oro i dag, jämfört med när jag var ung. Och det trots att vi i dag har bättre mat, mindre gifter, färre trafikolyckor och högre standard, säger Agnes Wold.

Cecilia Chrapkowska menar att det finns en stor törst efter kunskap bland blivande och nyblivna föräldrar.

– Jag tror att föräldrar törstar efter kunskap baserad på vetenskap, men också efter någon som pratar med en som att man är en vuxen person som kan tänka, säger Cecilia Chrapkowsa.

Läs mer: Vad törs man äta som gravid?

I boken tar de upp flera av de ämnen som skapat stor debatt i föräldraforum och medier. Amning, smakportioner, föräldraledighet och prylhets är några av frågorna som de skriver om.

Agnes Wold har tidigare bland annat uttalat sig om att amning inte motverkar allergier, och att det är okej att ta något glas vin under tiden man ammar. Hon har dock fått kritik för sina uttalanden om att det inte skulle vara skadligt att dricka mindre mängder alkohol under graviditeten, trots att Livsmedelsverket i dag rekommenderar att man är helt alkoholfri under graviditeten. Enligt Livsmedelsverket håller myndigheterna nu på med en översyn av den forskning som finns om graviditet och alkohol.

Cecilia Chrapkowska.
Cecilia Chrapkowska. Foto: Martin Stenmark

Men var kommer alla råd och idéer om hur man bäst tar hand om sitt barn ifrån?

– Numera kan de komma ifrån vem som helst. För några år sedan behövde man i alla fall ett tryckeri och journalisterna hade en roll. Men i dag kan precis vem som helst nå ut med vilka råd som helst. Det gör att livsviktiga råd, som att låta barnet sova på rygg och vikten av vaccinationer, blandas med råd som inte kommer från någon vedertagen fakta – eller de som har rent illvilliga syften, säger Cecilia Chrapkowska.

Vad är det viktigaste rådet ni skulle vilja ge till blivande föräldrar?

– Att inte gå på allt det här pratet om livspusslet, för det finns inget livspussel. Man tror att man måste göra massa saker när man fått barn, som att träna. Men ingen människa behöver träna och springa på gym när de hela tiden går och bär på en bebis och blöjkassar. Det man behöver göra under den första tiden är att nödtorftigt ta hand om sitt barn, försöka få sova och inte tro att man behöver göra massa andra saker, säger Agnes Wold.

En pappa håller i sin nyfödda bebis.
En pappa håller i sin nyfödda bebis. Foto: Beatrice Lundborg

En av de saker som i dag debatteras flitigt är hur man som nybliven förälder ska göra med amning. Agnes Wold menar att detta är en fråga som inte borde behöva debatteras alls.

– Jag har varit med under faser när man inte ammade alls, när barn i u-länder dog på grund av propaganda för tilläggsprodukter till i dag när man rekommenderar helamning. Jag blir så oerhört trött på att folk ska tycka massa saker. Amning är livräddande om du har mycket infektioner, näringsbrist och orent vatten, annars är det trevligt för dem som vill och kan, säger hon.

– Precis, det är ett sätt som kan fungera utmärkt, och gör det inte det finns det ett annat sätt: nämligen flaskmatning. Och amma så länge du vill, om det så är en dag eller fyra år, fyller Cecilia Chrapkowska i.

Även vad gäller att introducera mat för spädbarn finns orosmoment för föräldrarna. Cecilia Chrapkowska menar att det går bra att ge barnet den mat som resten av familjen äter.

– Alla småbarnsföräldrar har hört att de ska ge sina barn saltfri kost. Men jag har aldrig sett ett barn komma in med saltförgiftning på grund av att det fått i sig pasta kokt i saltat vatten, säger hon.

Livsmedelsverket förordar dock att man ska vara försiktig med att salta små barns mat på grund av deras njurfunktion, och eftersom man inte ska vänja barn vid alltför salt mat.

En annan fråga som har vållat debatt under den senaste tiden är vaccinationer. Även om de flesta föräldrar låter sina småbarn ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, har en liten grupp vaccinmotståndare tagit mycket plats för att föra ut åsikten om att vacciner skulle vara skadliga.

Agnes Wold i sitt labb på Sahlgrenska sjukhuset 2016.
Agnes Wold i sitt labb på Sahlgrenska sjukhuset 2016. Foto: Robin Aron/EXP/TT

– Det är absurt, för det handlar bara om tyckande. Det är postmodernism att folk som inte kan något om frågan och inte har biologiska eller medicinska kunskaper sitter och tycker till om vacciner, säger Agnes Wold.

Hon menar att rädslan för att göra fel och skada sitt barn gör att människor lyssnar på många råd, trots att de ibland saknar grund.

– Även jag som var välutbildad och kritisk när jag fick barn hade ångest för att jag inte följde vissa råd, trots att jag ansåg att de var orimliga. Det har förmodligen varit en evolutionär fördel att man är bra på att oroa sig och måla upp hot när man har småbarn, säger Agnes Wold.

Författarna menar att det viktigaste för nyblivna föräldrar är att se till att de, om de lever i tvåsamhet, har en någorlunda jämn fördelning av föräldraledigheten och en rättvis uppdelning av sysslor.

– Det är viktigt att inte en person är ensam hemma i 18 månader, för det är att tigga och be om att börja oroa sig. Om man delar på det och båda kan jobba får man andra saker att tänka på, och kan inse att båda föräldrar lyckas få barnet att överleva, säger Agnes Wold.

Cecilia Chrapkowska tycker att man ska titta på vilka informationskällor som gör en orolig, och fundera på om man kan stänga av inflödet av information från dem.

– Gör en analys av var oron kommer ifrån, och bestäm dig för att sluta gå in på det där forumet, eller köpa den där tidningen. Hitta de källor som du kan fråga. Ofta är BVC-sköterskan någon man verkligen kan hålla i handen, och fungerar det inte så kan man också byta BVC, säger hon.

Agnes Wold menar att man kan lindra sin oro över småbarnstiden genom att anlägga ett historiskt och globalt perspektiv på problemen.

– För femtio år sedan fanns knappt några restriktioner på vad man fick äta och dricka under graviditet, och inga idéer om att barnen ska hållas hemma för att undvika infektioner. Vi hade inte någon gigantisk barnadödlighet då. Det har man inte heller i många andra länder där man får andra råd än i Sverige, säger hon.

Hon menar att ett sätt att lindra sin oro är att släppa idén om att man kan skapa en "perfekt människa" genom att göra allting rätt från början.

– Det är en biologisk vansinnighet att barnet skulle bli intelligent, lyckligt och lyckat om man gör allting perfekt. Men den idén är nog en av anledningarna till att man blir så väldigt utlämnad och oroad. Lösningen är nog att man inser att det kommer vara jätterörigt och jobbigt, och man kommer inte få sova. Lägg ner projektet att skapa det perfekta barnet och försök hitta på något som håller dig på gott humör, säger Agnes Wold.

Cecilia Chrapkowska håller med.

– Kanske ska man bara komma till insikt med att inte ens nästa generation kommer att bli perfekta människor, de kommer nog vara ungefär likadana som vi, säger hon.

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowskas råd till blivande föräldrar.

Under graviditeten

– Moderkakan styr graviditeten så det kan man inte göra så mycket åt. Däremot kan man förbereda sig på den livsförändring som kommer när barnet är fött, där det tillkommer en enorm mängd omsorgsansvar, och bestämma hur man ska dela upp det mellan sig och sin partner. Vi föreslår att man gör upp en plan för millimeterrättvisa mellan föräldrarna när barnet är fött.

Amning

Amning är ett sätt att ge barnet mat som kan fungera utmärkt. Gör det inte det finns ett annat sätt, nämligen flaskmatning. Man ska göra som man vill och vara flexibel med att om det inte fungerar kan man byta sätt.

Introduktionen av vanlig mat

– Låt barnet prova på det som föräldrarna äter, och krångla inte till det. Ge barnet smakportioner och försök introducera sådan mat som barnet tycker om.

Allergier

– Det är helt fel att barnet inte skulle kunna drabbas av allergier om det inte utsätts för de ämnena tidigt. I stället är det tvärtom och forskningen har visat att barn i stället blir mindre allergiska om de utsätts för ämnen tidigt.

Prylarna

– En nyfödd bebis behöver kläder, blöjor och en bilbarnstol om den ska åka bil. Gå inte på kampanjerna om alla prylar som behövs för barnet.

Vaccinationer

- Det finns ett välfungerande vaccinationsprogram för barn, och att vaccinera är det bästa man kan göra för folkhälsan, det är alla läkare överens om. Det finns ingen debatt här.

Att hantera oron

– Gör en analys av var råden som du blir orolig av kommer ifrån, och stäng av den informationskällan. Ta råd av någon du litar på eller sjuksköterskan på barnavårdscentralen. Släpp idén om att ifall du gör allting rätt kommer barnet bli intelligent, lyckligt och lyckat. Det är en biologisk orimlighet att det skulle gå till på det sättet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.