Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-18 03:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/dn-dokumentar-dancehall-gor-att-johanna-och-jacqie-vagar-ta-plats/

17 min. Vad gör dancehall med kvinnors självkänsla? Möt dancehalldansarna Johanna Sjövall och Jacqueline N'Diaye Sahlin i DN Dokumentär.
INSIDAN

DN Dokumentär: Dancehall gör att Johanna och Jacqie vågar ta plats

Det har inte alltid varit självklart för dancehalldansarna Kaytana Taylor, Johanna Sjövall och Jacqueline N'Diaye Sahlin att stå på dansgolvet med ett bra självförtroende.

Men kärleken till dansen har hjälpt dem att klara flera kriser i livet. Nu är de trötta på att kvinnor behöver ursäkta sig och vill att fler ska våga ta plats.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 10 När dancehalldansaren Kaytana Taylor besökte Sverige blev det fullt på hennes dansklass. Eleverna står bakom henne när hon gör ett framträdande och jublar allt de kan.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 10 Kaytana Taylor tycker att det är viktigt att de som dyker upp på hennes dansklasser ska känna sig bekväma. ”Att vara kvinna innebär att du kan vara sexig när du vill. Du behöver inte göra saker du inte är bekväm med, så länge du har självförtroendet”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 10 Anna Duberg har forskat om vad dans gör för den mentala hälsan.
Foto: Kjell Duberg
Bild 4 av 10 När Johanna Sjövall såg videos på hur jamaicanska kvinnor rörde sina höfter ville hon själv kunna röra sig så. Sedan dess har hon vigt sitt liv åt dancehall.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 10 Jacqueline N'Diaye Sahlin och Johanna Sjövall tycker att det är viktigt att man ska få komma till sina dansklasser och inte känna några prestationskrav.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 10 Jacqueline N'Diaye Sahlin har kunnat lindra sin ångest genom att sätta på hög musik i lurarna. ”Om jag sitter på tunnelbanan och är stressad kan jag stänga ute allt annat och skapa en koreografi”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 10 Jacqueline N'Diaye Sahlin håller i dansklasser en gång i veckan. Här dansar hon tillsammans med Johanna Sjövall och danselever.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 10 ”Jacqie” väljer musik för att dra igång uppvärmning på sin dansklass.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 10 Dancehalldansaren Kaytana Taylor höll en workshop i Stockholm i december 2019.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 10 ”Jacqie” och Johanna har dansat tillsammans i dansgruppen ENOUGH i många år.
Foto: Beatrice Lundborg