Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/dras-lattacklade-mer-till-auktoritara-ledare/

Insidan

Dras lättäcklade mer till auktoritära ledare?

Bild 1 av 3 Näsan är luktforskarnas främsta verktyg. Men vi har ofta svårt att namnge dofter. Trots att Jonas Olofsson är en framstående luktforskare har han här svårt att ange att det är en kemiskt framtagen doft av pressad apelsin som han luktar på. Till höger Johan Lundström på Karolinska Institutet.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 3 I det här experimentet på Karolinska Institutet fästs 32 skalpelektroder på huvudet med hjälp av en elastisk huva för att mäta de små elektriska impulser som hjärnans neuroner avger när de reagerar på en lukt.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 3 Johan Lundström, KI och Jonas Olofsson, Stockholms universitet, diskuterar hur stor ytan i en behållare ska vara för att optimera lukten i ett eperiment. Det är aldrig ämnet i sig själv som luktar utan det är de gaser som luktämnet avger, i det här fallet en vätska.
Foto: Roger Turesson

Människor som har lätt för att äcklas av kroppslukter kan även ha en benägenhet att dras till auktoritära ledare, enligt forskning vid Stockholms universitet. Forskarnas teori är att det handlar om evolutionär rädsla för smitta.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in